Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: Lin Gerkman
Foto: Lin Gerkman

Prenovljen Plečnikov kiosk bodo odprli danes ob 19.00, večer pred četrtkovim začetkom 27. bienala oblikovanja (BIO27), ki ga organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Uro pred odprtjem bo potekal sprehod po spomenikih od Plečnikove hiše do Tromostovja.

Za prenovo Plečnikovega kioska skrbi Mestna občina Ljubljana, sodeluje tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z njim pa bo do marca prihodnje leto upravljal Muzej in galerije mesta Ljubljana.

Prostor, kjer se lahko artikulira in aktualizira Plečnikove vrednote
Po besedah Tomaža Štoka iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so se pri kiosku povezali različni deležniki, ki so bili vključeni v projekt vpisa Plečnikove dediščine na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, na katerega so bila lani vpisana izbrana Plečnikova dela v Ljubljani. Po njegovih besedah so želeli prostor, kjer se lahko artikulira in aktualizira Plečnikove vrednote, ki zdaj veljajo za dediščino vsega človeštva in jo je treba varovati.

Foto: Lin Gerkman
Foto: Lin Gerkman

V sodelovanju z MAO-jem bo Plečnikov kiosk v času BIO27 ena od prireditvenih točk. V tem času se bo iz trafike prelevil v posebno informacijsko točko arhitektove zapuščine in razstavni prostor za izdelke skupine Garnitura ter ostalih skupin produkcijske platforme BIO27.
Skupina Garnitura se ukvarja z vrednotenjem dediščine 20. stoletja in iskanjem novih poti, kako te vrednote prenesti naprej. Pripravila je projekt Zgodbe moderne arhitekture, s katerim bo sodelovala tako na razstavi bienala v MAO-ju kot v kiosku.

Plečnikov kiosk se bo prelevil v posebno informacijsko točko arhitektove zapuščine in razstavni prostor za izdelke skupine Garnitura ter ostalih skupin produkcijske platforme BIO27Foto: MAO
Plečnikov kiosk se bo prelevil v posebno informacijsko točko arhitektove zapuščine in razstavni prostor za izdelke skupine Garnitura ter ostalih skupin produkcijske platforme BIO27Foto: MAO

Njen projekt je vpet v ljubljansko mestno središče ter predstavljen na različne načine, med katerimi so oblikovalski izdelki, mestni zemljevidi, strokovni sprehodi in predavanja ter drugi dogodki in storitve. Pomemben del projekta je tudi pot, ki sprehajalce vodi po mestu vzdolž Plečnikove mestne osi. Garnitura je zasnovala posebne točke, kjer lahko sprehajalci preko oznak s pametnimi telefoni na interaktiven način raziskujejo Plečnikovo dediščino.

Ena od treh Plečnikovih trafik v mestu
Kiosk na Tromostovju, v katerem so prodajali časopise, tobak in druge drobnarije, je ena od treh ljubljanskih trafik slavnega arhitekta. Druga dva sta na Hrvatskem trgu ter na Vegovi ulici med Narodno in univerzitetno knjižnico in Križankami, ki je nekakšen hibrid med kioskom in plakatnim stebrom.

Današnje odprtje kioska na Prešernovem trgu bo predotvoritveni dogodek letošnjega BIO27, ki nastaja pod vodstvom angleške kustosinje Jane Withers. Letos poteka pod naslovom Supervernakularno, trajal pa bo do 29. septembra.