MAO želi z gostujočo razstavo Mesto plava poudariti pomen rek kot javnega prostora. Foto: Paul Steinbrück/POOL IS COOL
MAO želi z gostujočo razstavo Mesto plava poudariti pomen rek kot javnega prostora. Foto: Paul Steinbrück/POOL IS COOL
Prizor
Prizor "pokala v rečnem plavanju" v Berlinu. Foto: Annette Hausschild/OSTKREUZ

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bo švicarski veleposlanik v Sloveniji Denis Knobel danes odprl razstavo Mesto plava, pripravili pa so tudi javno razpravo o kulturi plavanja v mestnih rekah.

Razstava, ki je nastala v produkciji Švicarskega arhitekturnega muzeja, kjer je bila leta 2019 tudi prvič na ogled, izkušnjo plavanja v reki naredi otipljivo, predstavi zgodovinski razvoj in sodobne pojavne oblike rečnega plavanja ter pojasni njegovo vlogo pri ustvarjanju mest, v katerih je prijetno živeti.

Švica: Država na čelu kulture mestnih plaž
Kot so zapisali pri muzeju, bi v mnogih pogledih lahko rekli, da je Švica pionirka razvoja kopalne kulture v rekah v središčih mest. V zadnjih nekaj desetletjih so mesta, kot so Basel, Bern, Zürich in Ženeva, postopoma očistila svoje reke in jih uredila do te mere, da je plavanje v njih zdaj ne le mogoče, temveč tudi prijetno. Pri muzeju jih zanima, če je švicarski primer plavalne kulture v mestih mogoč tudi pri nas.

Del razstave predstavlja mednarodne projekte, ki poskušajo švicarski model plavanja v rekah prenesti v svoje lokalne kontekste. Tako projekti v Evropi in Severni Ameriki kažejo, kako različna mesta pristopajo k odpiranju svojih vodnih poti za javnost in jih preobražajo v prostore, namenjene plavanju in rekreaciji.

Ustvarjalci razstave so arhitektka in strokovnjakinja za energetiko Barbara Buser, arhitekturni publicist, kustos in založnik Andreas Ruby, kustos in urednik Yuma Shinohara, filmski režiser in umetnik Jürg Egli ter fotografinja, filmska ustvarjalka in umetnica Lucia de Mosteyrin.

Poleg njihovih bo na razstavi predstavljen tudi projekt Valentina Tribušona Ovsenika, ki v središče postavlja Ljubljanico kot enega osnovnih gradnikov mesta Ljubljana. Fužinska Copacabana predstavlja nabor možnosti, ki jih reka skozi arhitekturne posege lahko nudi prebivalcem mesta. Poleg tega pa razbija mit, da so bregovi reke namenjeni le zelenim površinam.

V MAO gostujoča razstava Mesto plava
Predstavitev ideje za
Predstavitev ideje za "plavalni park" na reki Charles v Massachusettsu. Foto: Stantec, Charles River Conservancy

Ob odprtju razstave bo potekal pogovor o kulturi plavanja v mestnih rekah in pomenu tega prosto dostopnega javnega prostora za diskurz o arhitekturi in urbanem razvoju. Sodelovali bodo sokustos razstave Mesto plava in direktor Švicarskega arhitekturnega muzeja Andreas Ruby, državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Robert Rožac ter župan občine Maribor Saša Arsenovič. Pogovor bo vodil direktor MAO Matevž Čelik.

Odprtja se lahko udeležite od doma
Zaradi omejenega števila obiskovalcev so pri muzeju pripravili tudi virtualni obisk razstave. Odprtje razstave in javno razpravo v MAO lahko zainteresirani obiščejo prek spleta – ob 17.00 je po razstavi spletne obiskovalce popeljal kustos Andreas Ruby, preko družbenih kanalov MAO pa bo ob 18.00 prenos javne razprave o rekah kot javnih prostorih.

V zadnjih nekaj desetletjih so številna švicarska mesta postopoma očistila svoje reke in jih uredila za plavanje. Na fotografiji je prizor iz Züricha. Foto: Lucía de Mosteyrín Muñoz
V zadnjih nekaj desetletjih so številna švicarska mesta postopoma očistila svoje reke in jih uredila za plavanje. Na fotografiji je prizor iz Züricha. Foto: Lucía de Mosteyrín Muñoz