Na ogled so postavili njegova dopisovanja z Jožetom Plečnikom in Ivanom Ravnikarjem ter knjige, ki jih je pošiljal v Slovenijo iz ZDA in s tem skrbel za arhitekturno razgledanost slovenskih študentov in profesorjev.

Razstava o arhitektu Ivanu Jagru v Tehniškem muzeju Bistra

Arhitekt Ivan Jager se je rodil nad muzejem v Bistri in bil urbanist v Minneapolisu v ZDA. Slovenske študente in profesorje je zalagal z aktualno strokovno literaturo in poskrbel za prepoznavnost Plečnika v ameriških krogih.

Razstavljena pisma s Plečnikom. Foto: RTV SLO
Razstavljena pisma s Plečnikom. Foto: RTV SLO

Ivan Jager je bil eden prvih visoko izobraženih slovenskih arhitektov. Stopal je ob bok Fabianiju in Plečniku, vendar ni bil toliko znan, saj je deloval v Združenih državah Amerike. V Minnesoti je ustvaril okoli deset cerkva in številne individualne hiše za premožne meščane. V Slovenijo se nikoli ni vrnil, a svojih mecenov, ki so mu omogočili študij na Dunaju, ni pozabil.

V zahvalo je v Slovenijo nenehno pošiljal aktualno strokovno literaturo, pove direktor Muzeja arhitekture in oblikovanja Bogo Zupančič: "V tistem času v tem prostoru teh revij ni bilo, šlo je za ameriške revije in knjige, to so bile neke nove vsebine. Zanimivo pa je v te knjige pisal svoje opombe in risal skice." V eno od knjig je, denimo, leta 1950 zapisal, da trenutno v Ameriki veliko delajo z lesom in da ima tudi Slovenija dobre mojstre, ki jih najdemo tudi v Godoviču in Hotedršici.

Razstavljene knjige, ki jih je Ivan Jager pošiljal slovenskim profesorjem in študentom. Foto: RTV SLO
Razstavljene knjige, ki jih je Ivan Jager pošiljal slovenskim profesorjem in študentom. Foto: RTV SLO

Poskrbel je za prepoznavnost Jožeta Plečnika v ameriških strokovnih krogih, opisoval ga je kot slovenskega Michelangela. Imel pa je tudi znaten vpliv nanj, pojasnjuje Zupančič: "Jager je Plečnika zalagal s kitajskimi in japonskimi elementi arhitekture. To je zelo pomembno, kajti sicer bi imela Plečnikova dela evropski ali srednjeevropski značaj, tako pa imajo nedvomno tudi svetovno dimenzijo."

Ivan Jager se je rodil pred 150 leti v železničarski čuvajnici ob progi, ki je speljana skozi gozd, tik nad Tehniškim muzejem Bistra pri Vrhniki: "Njegov oče je bil železničarski čuvaj. Zanimivo je to, da je podobno hišico, podobnih dimenzij, vendar v lesu, zgradil tudi na otoku na severu Minnesote." Razstava, na kateri so predstavljena tudi pisma med Jagrom in Plečnikom ter Ivanom Ravnikarjem, bo na ogled do konca leta.