Avtorji zmagovalne rešitve bodo prejeli nagrado v vrednosti 10.000 evrov.

"Predlog odlikuje jasna zasnova dopolnitve Baragovega semenišča. Prizidana stavba se v gabaritu nasloni na prvotno Plečnikovo zasnovo, vendar v povsem novi, sodobni govorici. Podolgovat stavbni volumen, ki naglaša vhod v Mladinsko gledališče z novega vzhodnega trga, ne preglasi nedokončanega obroča Plečnikovega semenišča, ampak mu da večjo veljavo." (Iz poročila komisije.) Foto: ZAPS

Javno naročilo za natečaj je bilo objavljeno na začetku decembra lani, rok za oddajo ponudb se je iztekel 18. maja. Na natečaj, ki ga je ljubljanska občina pripravila v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor (ZAPS), je prispelo devet rešitev.

"Znotraj oboda uspe avtorjem zasnovati sodoben prostorsko-programski hibrid, ki v najboljši možni meri pokaže, da je z nadaljevanjem zasnove prvotne zasnove stavbe mogoče oblikovati sodoben prostor našega časa. Zasnova nove stavbe je inteligentna, urejena in zadržana," ocenjuje komisija." Foto: ZAPS

Komisija, ki ji je predsedoval arhitekt in nekdanji ljubljanski podžupan Janez Koželj, je v poročilu zapisala, da predlog odlikuje jasna zasnova dopolnitve Baragovega semenišča. "Prizidana stavba se v gabaritu nasloni na prvotno Plečnikovo zasnovo, vendar v povsem novi, sodobni govorici. Podolgovat stavbni volumen, ki naglaša vhod v Mladinsko gledališče z novega vzhodnega trga, pa ne preglasi nedokončanega obroča Plečnikovega semenišča, ampak mu da večjo veljavo," so ocenili.

Zmagovalna rešitev nadaljuje krožno zasnovo semenišča do treh četrtin, kar po mnenju komisije ustvarja vtis neskončnosti obodnega obroča. Ob oboku je prislonjeno podolgovato severno krilo pročelja gledališča v obliki vitkega kvadra, ki se v razmerjih celotne vzhodne fasade podreja krožnemu volumnu semenišča.

Arhitekturna rešitev predvideva v medetaži tudi kavarno in ozelenjen atrij ter garažo, prek katere bo mogoče neposredno dostopati do različnih delov stavbe. Vsi deli programa pa so dosegljivi skozi krožno zasnovo starega in novega Baragovega semenišča. Pionirski dom bo pridobil nove prostore v dveh etažah, kjer se posamezni prostori povežejo med seboj za potrebe večjih učilnic ali vadbenih sob. Pred vhodom v gledališče pa je med drugim predviden nov trg. Parkovna ureditev, ki obkroža Baragovo semenišče, naj bi se prek podaljška Valjhunove ulice razširila do Navja.

"Predlagana zasnova v največji meri odgovarja ključnim merilom ocenjevanja, še posebej s tem, ko združuje kulturno-varstvene vidike z nastalo urbanistično situacijo v krajinsko premišljeni, konceptualno čisti in jasni arhitekturni zasnovi. Najbolje je rešena tudi funkcionalna zasnova delovanja vseh programov in omogočanjem njihove dolgoročne prilagodljivosti. Kakovostna arhitekturna zasnova prestavlja zanimiv vidik odnosa do Plečnikove arhitekturne dediščine, kjer uspe avtorjem s sodobnim avtorskim izrazom pokazati primerno spoštovanje do dostojanstva spomenika in njegove pričevalnosti. Funkcionalna zasnova omogoča primerno dostopnost in povezanost vseh vsebin, dobro akustiko in vidljivost vseh dvoran. Zasnova se je med vsemi predlogi na natečaju izkazala za najbolj racionalno tudi z vidika gospodarne izvedbe in delovanja stavbe." (Iz poročila komisije.) Foto: ZAPS

Dobitnike preostalih nagrad najdete na strani ZAPS.

Z izborom najboljše arhitekturne, urbanistične in krajinsko-arhitekturne zasnove bosta Slovensko mladinsko gledališče in Pionirski dom dobila dodatne prostore. Za to območje se sicer pripravlja tudi občinski podrobni prostorski načrt, ki vključuje Gospodarsko razstavišče in zemljišče ob Linhartovi, namenjeno hotelski in mešani, pretežno stanovanjski dejavnosti. "Investicija bo za to območje pomenila možnost vzpostavitve živahnega mladinskega kulturnega središča, odprtega in dostopnega vsem," beremo v poročilu o namenu naložbe v tem delu Ljubljane.

Ocena naložbe po mnenju arhitektov sicer znaša 48,6 milijona evrov (brez DDV-ja).