Postojanka na Vurnikovi poti: na Miklošičevi ulici v Ljubljani.  Foto: Renske Svetlin
Postojanka na Vurnikovi poti: na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Foto: Renske Svetlin

Center arhitekture Slovenije v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Radovljica letos že osmo leto zapored pripravlja Vurnikove dneve. V spomin na arhitekta Ivana Vurnika se bo v juniju zvrstilo več dogodkov, od razstav do predavanj, prav posebno pozornost pa bodo tokrat namenili idejam za ureditev Vurnikove spominske sobe.

Koncept Vurnikovih dni je bil zasnovan leta 2014 ob 130. obletnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ko je Center arhitekture Slovenije prevzel njihovo organizacijo. Osnovna ideja je bila, nagovoriti tako strokovno kot tudi laično javnost. Foto: Center arhitekture
Koncept Vurnikovih dni je bil zasnovan leta 2014 ob 130. obletnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ko je Center arhitekture Slovenije prevzel njihovo organizacijo. Osnovna ideja je bila, nagovoriti tako strokovno kot tudi laično javnost. Foto: Center arhitekture

Vurnikovi dnevi se začenjajo danes, ob 137. obletnici Vurnikovega rojstva. Prireditev bo ob 18.00 z nagovorom odprl predsednik Krajevne skupnosti Radovljica Andrej Golčman. V radovljiški graščini bosta sledila odprtje razstave Vurnikovega fotografskega natečaja z razglasitvijo zmagovalcev in slavnostna podelitev Vurnikove študentske nagrade z razstavo nominiranih predlogov.

V Vurnikovem imenu nagrajujemo arhitekte in urbaniste jutrišnjega dne
Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta arhitekture, krajinske arhitekture ali urbanizma podeljujejo od leta 2018, od stoletnice visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran prav na Vurnikovo pobudo.

Od danes dalje bo v radovljiški knjižnici na ogled tudi razstava Vurnikova pot po Radovljici. Predstavljen bo zmagovalni natečajni predlog študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ki so ga pripravili ob lanskih Vurnikovih dnevih. V zgornjih nadstropjih knjižnice pa bo na ogled razstava kolažev Vurnikovih del, ki jih je leta 2014 oblikovala študentka Rina Barbarić.

Predstavitev predlogov in rezultatov letošnje študentske delavnice za zasnovo Vurnikove spominske sobe v njegovi rojstni hiši bo sledila 4. junija. Pod mentorstvom arhitektke in profesorice Maruše Zorec je v okviru seminarskega dela na Fakulteti za arhitekturo nastalo sedem idejnih predlogov za ureditev spominske sobe, ki bodo od danes do konca junija na ogled v Šivčevi hiši.

Nagovarjajo tudi najmlajše in ljubitelje kulinarike
V sklopu Vurnikovih dni bo letos prvič potekala tudi serija predavanj z okroglo mizo na temo trajnostnih praks v arhitekturi in urejanju prostora, in sicer 11. junija. Prihodnji teden bodo izvedli tudi delavnice Igriva arhitektura za učence sedmih razredov v radovljiški občini, v Domu dr. Janka Benedika Radovljica pa bodo starostniki pekli Vurnikove piškote. V Vili Podvin bo medtem ves junij na voljo degustacijski Vurnikov meni.

Center arhitekture Slovenije že od leta 2014 pripravlja praznovanje ob obletnici Vurnikovega rojstva. V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Radovljica vsako leto pripravijo raznolik program, ki osvetli življenje in delo arhitekta ter njegove žene, slikarke Helene Kottler Vurnik. Ivan Vurnik (1884–1971) je poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija eden od začetnikov slovenske arhitekture. Bil je tudi soustanovitelj oddelka za arhitekturo na ljubljanski univerzi.