PC CARITAS v belgijskem mestu Melle. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Filip Dujardin
PC CARITAS v belgijskem mestu Melle. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Filip Dujardin

Finaliste sta danes naznanila predstavnika Fundacije Mies van der Rohe v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), kjer poteka evropsko srečanje strokovnjakov in ljubiteljev arhitekture Ustvarjalna izmenjava 2019. Vseh pet izbranih del obravnava programe z nedoločenimi vsebinami, ki omogočajo različne načine uporabe prostorov in njihovo transformacijo, je prepričana žirija.

Sorodna novica V MAU o idejah in trendih v prihodnjem razvoju arhitekturnega poklica

Tako PC CARITAS postane nova vrsta javnega prostora v obstoječi zgradbi, kongresni center v Plasencii je več kot konferenčni prostor, trg v Tirani postane dvorana, prostor, skozi katerega se ljudje lahko sprehodijo, kjer posedajo in se igrajo ter organizirajo številne druge dejavnosti. Stavba v Berlinu s svojimi različnimi volumni uporabnikom omogoča, da jo zasedejo, kot jim najbolj ustreza, galerije v Bordeauxu pa so stanovanjem dale več prostora, zraka in svetlobe ter razširile možnosti uporabe za ljudi, ki prebivajo tam.

Prostor, ki ga je treba na novo odkriti
Projekt PC CARITAS je zasnoval biro Architecten de Vylder Vinck Taillieu. "Kaj ko bi grajeno okolje izgubilo svoj pomen in namen, kaj če te stavbe ne bi prenovili za drug program ali funkcionalnost in bi zgolj čakala, da jo zrušijo. Kaj ko bi stavba preprosto ostala in bila pripravljena, da postane eksperimentalni prostor, ki ga je treba na novo odkriti in raziskati ter v njem opredeliti nove načine življenja?" so zapisali v biroju.

Reagent za konstrukcije, ki šele prihajajo
Avditorij in kongresni center Plasencia je zasnoval biro selgascano. Kot so pojasnili, so načrtovali, da bo ta stavba postavila temelje za drugačno metodo in ohranila otok naravnega zemljišča na območju, ki je namenjeno širitvi, tudi če bi to pomenilo le kapljo v morje. Stavba naj bi služila kot reagent za druge konstrukcije, ki bodo sledile.

Ko trg prispeva k večji kakovosti svojega okolja
Pri Skenderbegovem trgu v Tirani so moči združili biroji 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed in iRI. Kot so njihove besede povzeli v sporočilu za javnost, je zeleni pas trga služil kot začetek urbanega gozda, izhodišče za razmislek o celoti mesta kot urbanem ekosistemu. Trg so obravnavali kot del metabolizma, ki prispeva k večji kakovosti svojega okolja, ob tem pa so upoštevali različne povezave z neposredno, pa tudi bolj oddaljeno okolico.

Skenderbegov trg v Tirani. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Filip Dujardin
Skenderbegov trg v Tirani. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Filip Dujardin

Pustiti uporabnikom proste roke
V Berlinu so pri projektu Terasasta hiša sodelovali biroji Brandlhuber+Emde, Burlon in Muck Petzet Architekten. Ovoj dotične stavbe je iz betona, osrednja jedra z dvigali in kopalnicami pa objemajo vezane plošče. Vse drugo, na primer prostorske pregrade, je prepuščeno uporabnikom glede na njihove potrebe.

Terasasta hiša v Berlinu. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Erica Overmeer
Terasasta hiša v Berlinu. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Erica Overmeer

Zgolj od 12 do 16 dni za prenovo stanovanja
Projekt Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux pa je povezal biroje Lacaton & Vassal, Frederic Druot in Christophe Hutin. Kot so pojasnili, sta jim ustrezno načrtovanje in časovnica gradnje omogočila, da so za preobrazbo posameznega stanovanja potrebovali zgolj od 12 do 16 dni: pol dneva za polaganje betonskih plošč, dva dni za adaptacijo stare fasade, dva za novo fasado ter osem do 12 dni za prenovo notranjosti.

Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Philippe Ruault
Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Philippe Ruault
Sorodna novica Jeff Bridges bo filmski Mies van der Rohe

Zmagovalci bodo znani aprila
Pet finalistov, ki se potegujejo za letošnjo nagrado, sta Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe objavila danes v Barceloni. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani sta jih v sklopu Ustvarjalne izmenjave 2019 platforme Future Architecture predstavila direktor za kulturo in ustvarjalnost Evropske komisije Michel Magnier ter Ivan Blasi iz Fundacije Mies van der Rohe.

Žirija bo v aprilu obiskala vseh pet objektov in izbrala dobitnika glavne nagrade ter prejemnika posebne omembe za obetavnega arhitekta. Oba bodo razglasili konec aprila, slovesnost s podelitvijo nagrad pa bo 7. maja v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.

MAO gosti platformo Future Architecture