Jože Brumen je bil prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij. Foto: MAO
Jože Brumen je bil prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij. Foto: MAO

Projekti, prijavljeni na 10. bienale Brumen, so nastajali v dveh prelomnih letih, in zdi se, da bodo krize ključno oblikovale tudi te, ki nastajajo zdaj, razmišljajo v Fundaciji Brumen. Čeprav oblikovanje ne zmore vedno ponuditi odgovorov, pa ima moč, da sporočila nese dlje, kot seže le beseda.

Žiranti, ki bodo odločali o prejemnikih najvišjih nacionalnih priznanjih na področju oblikovanja, bodo v predavanjih in v pogovoru z Zalo Velkavrh iz Prostoroža razkrili svoj pogled to, "kaj je danes v oblikovanju bistveno in kakšno oblikovanje bomo potrebovali, da zgradimo svet, ki je lepši od današnjega," so zapisali organizatorji.

Aktivistični projekt Strpnost je na ogled na Kongresnem trgu. Foto: fundacija Brumen
Aktivistični projekt Strpnost je na ogled na Kongresnem trgu. Foto: fundacija Brumen

Opus Mirka Ilića od včeraj predstavljajo na razstavi v Mestni hiši, njegov aktivistični projekt Strpnost pa je na ogled na Kongresnem trgu. Mirko Ilić (ZDA) je eden najbolj znanih oblikovalcev na svetu: rojen v Bosni, kjer je kot umetniški vodja ključno oblikoval kulturniško sceno v 70. in 80. letih, nato pa z inovativnim oblikovanjem mnenjskih strani New York Timesa premikal mejnike dotlej domišljenega preloma dnevnega časopisja.

Francesco Franchi (IT) je namestnik urednika La Repubblica, z grafičnim novinarstvom se ukvarja že svojo celotno (zelo zvenečo) kariero. V dobi, ko svet pretresajo neprecedenčni dogodki, skrbi za verodostojen prikaz vizualizacij podatkov, ki mu italijanska javnost implicitno zaupa.

Michael C Place (ZK) je nekdanji član legendarnega studia The Designers Republic, ki je zaslovel s kultno igro Wipeout, kot predstavnik severnoangleške scene pa je bil vpet v underground kulturo z založbo Bite It! Trevorja Jacksona. Čeprav dela za naročnike, kot je Nike, je njegov pristop ostal nespremenjeno alter.

Violaine Orsoni (FR) je polovica oblikovalskega dua s partnerjem Jérémyjem Schneiderjem, "njune elegantne črkovne vrste ter prefinjen, visokoestetiziran pristop k oblikovanju celostnih podob in publikacij so na daleč prepoznavne," opisujejo organizatorji.

Samo Ačko (SI), nekdanji likovni urednik časopisa Dnevnik, je danes vodja oblikovanja pri podjetju Better. Razvija rešitve, ki medicinskemu osebju pomagajo čim manj časa preživeti ob vnosu podatkov, da jim ga čim več ostane za nego pacientov.

V času konference potekal tudi mali knjižni sejem "s selekcijo nedavno izdanih in odlično oblikovanih publikacij" po izboru Zorana Pungerčarja, po zaključku pa sledi DJ program RotorMotor.

Dela, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo na ogled v Narodni galeriji, kjer bo 13. aprila tudi podelitev nagrad najbolje oblikovanim projektom.

Bienale slovenskega oblikovanja Brumen je osrednji dogodek na področju oblikovanja v Sloveniji. Na njem se predstavijo najboljši dosežki slovenskega oblikovanja v zadnjih dveh letih, mednarodna žirija pa vrhunskim projektom podeli istoimenske nagrade.