Letna razstava projektov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (FA UL), ki jo na fakulteti odpirajo danes ob 17. uri, bo na ogled do 29. junija.

Foto: FA UL/Nik Erik Neubauer
Foto: FA UL/Nik Erik Neubauer

Kvalitete, ki jih potrebujejo prihodnji arhitekti in urbanisti
Ob odprtju razstave bodo najbolj prodorni in domišljeni izmed 26 seminarskih predstavitev podelili zlato jagodo. Seminarji so večgeneracijske skupine, v katerih študenti vsako študijsko leto sodelujejo kot ekipa pod mentorstvom profesorjev in asistentov. Namenjeni so razvijanju samostojne kreativne osebnosti arhitekta ali urbanista ter implementirajo znanje, pridobljeno pri ostalih predmetih. Kot so še zapisali na fakulteti, seminarske predstavitve ponujajo vpogled v kvalitete, s katerimi se opremljajo arhitekti in urbanisti prihodnosti.

Komisijo za podelitev zlate jagode sestavljajo: sociolog Aidan Cerar, umetnik Ištvan Išt Huzjan, arhitekt Iztok Hvala, kustosinja in komisarka slovenskega paviljona Maja Vardjan ter hrvaška arhitektka, raziskovalka in kulturna delavka Miranda Veljačić

Med starimi in novimi družbenimi dogovori
Arhitektura in urbanizem s svojim pretresanjem podedovanih družbenih dogovorov in sklepanjem novih že od nekdaj veljata za umetnosti napovedovanja. Prihodnje pogoje bivanja napovedujeta v odsotnosti generacij, ki jim novi svet namenjata. Napovedujeta jih v pogojih, ki so bili določeni v odsotnosti generacij, ki trenutni svet živijo.

Kot disciplini sta zaradi relativno dolge in počasne realizacije svojih del vselej anticipatorni in zaradi široke in globoke vpletenosti v vse naravne in družbene podsisteme vselej utemeljeni v realnem. Arhitektura in urbanizem sta tako strukturno nezmožna pesimizma. In kot so še zapisali ob razstavi, bodo pa študentke in študenti predstavili svoje vizije o načinih, na katere lahko distopijo še prelisičimo in projektiramo vzdržen svet za vse.