Slovenski paviljon na Expu 2020. Foto: Center za kreativnost/Ministrstvo za gospodarstvo
Slovenski paviljon na Expu 2020. Foto: Center za kreativnost/Ministrstvo za gospodarstvo

"Slovenci smo sposobni vrhunskih dosežkov v arhitekturi in oblikovanju," so ob novici, da so prejeli častno omembo na prestižni podelitvi nagrad, zapisali v Magnet Designu.

Nagrado Architecture Master Prize sicer podeljujejo izjemnim kreativnim in inovativnim idejam s področja arhitekture in dizajna, ki prispejo z vsega sveta. Komisijo, ki izbira nagrajence, sestavljajo svetovno priznana imena arhitekture, so zapisali v sporočilu za javnost.

Častno omembo je biro Magnet Design dobil v kategoriji Notranje oblikovanje / Expo. Nagrade so sicer podeljevali že oktobra lani, v 42 kategorijah s področja arhitekture, notranjega oblikovanja in krajinske arhitekture.

Expo v Dubaju prestavljen v 2022, a v imenu ohranja letnico 2020
Slovenski predstavniki so sicer prejšnji teden ob obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Združenih arabskih emiratih paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020, že prevzeli v upravljanje. Postavili sta ga podjetji Riko in KTNK.

Sorodna novica S kakšnim paviljonom na Expo 2020?

Slovenski paviljon stoji pod sloganom Smart Green Experience (pametna zelena izkušnja). V njem se prepletajo trije naravni elementi: voda, gozd in les.

Interaktivni sprehod po slovenski naravi
Vodna preproga kot osnova izpostavi Slovenijo in njeno vodno bogastvo. Naravno hladi celotno področje in s kroženjem vode vabi obiskovalce k spoznavanju habitata. Simbolično predstavlja tudi ogledalo časa, so pojasnili v Magnet Designu.

Te podobe objame slika lebdečega gozda, ki so ga arhitekti dvignili na višino in tako ustvarili zeleni oblak. Gozd predstavlja slovensko gozdno bogastvo, simbolno pa zeleno srce Evrope in ustvarja avtentično izkušnjo gozda med puščavskim peskom.

Zelenje je vsajeno v posebne mokre izolativne plošče, ki nudijo zaščito pred vročino tako okolici kot v objektu samem. S celotno zeleno arhitekturno zasnovo so ustvarili pogoje za posebno naravno klimo, ki se v prepletu vode in rastlinja ustvarja samodejno. Za zelenje so izbrali lokalno rastlinje, ki so ga izbirali s tamkajšnjimi strokovnjaki.

Sorodna novica Voda, lebdeči gozd in parazol

Prek elementov vode in gozda je napet leseni parazol oz. sito, ki med drugim nakazuje korenine arhitekta Roberta Kluna – te segajo v Ribnico. Ribniško sito je hkrati prvi izvozni izdelek Slovenije, ki je pred 400 leti ponesel glas o slovenskem gospodarstvu v svet, so spomnili.

S postavitvijo parazola na jug so paviljon še dodatno zaščitili pred vdorom vročega arabskega sonca, hkrati pa ustvarili ambient senc, ki se v vsakem trenutku igrajo in ustvarjajo živost paviljona. Za tla so povsod predvideli slovenski marmor in granit, ki še dodatno nadgradi slovensko zgodbo, podpre slovensko gospodarstvo in je kot material zelo priljubljen na vseh svetovnih prestižnih projektih, so še dodali.

Epidemija prestavila tudi Expo
Načrtovano je bilo, da bi tokratni Expo trajal od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, nov potencialni termin je od oktobra 2021 do marca 2022. Na dogodku so pričakovali 25 milijonov obiskovalcev, od tega naj bi bilo 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav. Koliko se bodo te napovedi zaradi trenutne pandemije in posledične prestavitve dogodka spremenile, si za zdaj ne želi nihče napovedovati.