Mestni odbor bo o predlogu za projekt, ki je izpisan na 3000 straneh, odločal v septembru. Foto: The Madison Square Garden Company
Mestni odbor bo o predlogu za projekt, ki je izpisan na 3000 straneh, odločal v septembru. Foto: The Madison Square Garden Company

Predlagani stadion MSG Sphere bi okoliške ulice osvetljeval s 36 milijoni LED-luči. Oblikovalci iz newyorškega podjetja Madison Square Garden Company so idejo opisali kot "naslednjo generacijo potopitvene izkušnje"; stadion je zasnovan kot tehnološko napredno koncertno in prireditveno prizorišče; med drugim naj bi se kitil z "vibrirajočimi tlemi" in posebno tehnologijo, ki optimalen zvok spelje do vsakega posameznega sedeža.

MSG Sphere v Londonu je načrtovan kot prva čezoceanska izpostava newyorškega podjetja, ki na Manhattnu vodi Madison Square Garden, "najslavnejše prireditveno prizorišče na svetu".

Malo manj navdušeni so okoliški prebivalci, ki bodo morali, če bo stadion zgrajen, živeti s 24-urno LED-osvetljavo v neposredni bližini. Zagnali so kampanjo Stop MSG Sphere, ki opozarja, da bi projekt občutno povečal raven onesnaženosti in prometnih zamaškov v okolici, tudi zato, ker bi MSG Sphere zrasel tik poleg olimpijskega stadiona. "Butasto in obsceno je, da se moramo o tem sploh pogovarjati," je za The Guardian komentirala Lindsay Mace, ena od tamkajšnjih aktivistk.

Tudi kampanja
Tudi kampanja "proti sferi" se je izkazala za kontroverzno. Leta 2019 je prišlo na dan, da je skupino Newham Action Group, eno najdejavnejših, ustanovilo piarovsko podjetje v imenu korporacije AEG, ki vodi konkurenčno dvorano O2. Foto: The Madison Square Garden Company

Skupino skrbijo tudi ogromni oglaševalski panoji, ki bodo izobešeni na pročelju stavbe (predstavljajte si futuristično oglaševanje iz izvirnega Iztrebljevalca): v bistvu bo to ukrivljen televizijski zaslon s površino 20 tisoč kvadratnih metrov. Animirane oglase bodo na njem predvajali 24 ur na dan.

"Skrbi me, da bo predlagana stavba zrasla tik pred mojim oknom," je komentiral eden od nasprotnikov projekta. "Zakaj ni bilo nobene študije, ki bi ocenila stopnjo svetlobne onesnaženosti in kako bo vplivala na zdravje tamkajšnjih prebivalcev? Verjetno obstaja kakšen način, da pripeljemo gospodarstvo v Stratford, ki ni ta 90-metrska farsa."

Kljub trditvi, da bo MSG Sphere "popolnoma novo doživetje", podjetje trenutno gradi skoraj identičen projekt v Las Vegasu; odprtje je napovedano za leto 2023.