Nagrado International Highrise Award (IHA), ki sta jo osnovala mesto Frankfurt in Nemški arhitekturni muzej (Deutsches Architekturmuseum), podelijo na dve leti, namenjena pa je arhitektom in razvijalcem za stavbe z višino najmanj 100 metrov, ki so bile dokončane prav tako v zadnjih dveh letih. Mednarodno žirijo sestavljajo arhitekti, gradbeni inženirji in strokovnjaki za nepremičnine, piše Archdaily.

Visoka stockholmska dvojčka
Zmagovalca devetega izbora, stanovanjski nebotičnik oziroma par nebotičnikov Norra Tornen, je zasnoval mednarodni biro OMA pod vodstvom Reinierja de Graafa v sodelovanju z Alexom de Jongom, Michelom van de Karom in Rozo Matveevo ter z Oscar Properties kot izvajalci. Stolpnici sta visoki 125 metrov in imata po 36 nadstropij ter stojita na vhodu v novejši stockholmski predel Hagastaden.

Merila za ocenjevanje med drugim vključujejo splošno zgodbo projekta, strukturni koncept in kombinacijo uporabnosti stavbe. Zmagovalni projekt, ki je bil že prej deležen mednarodne pozornosti, je "rezultat razpisa za dodelitev zemljišč, ki ga je leta 2013 izvedlo mesto Stockholm in na katerem je zmagala družba Oscar Properties". Ovenčali so ga tudi zaradi njegove okoljske prijaznosti in inovativnosti.

Nova urbana dominanta – stanovanja za vse
Gre za prvi projekt, ki ga je biro OMA postavil na Švedskem, in je trenutno najvišja stanovanjska stavba v središču tamkajšnje prestolnice. Ob razglasitvi nagrajencev je Reinier de Graaf dejal, da je nagrada prišla "nekoliko nepričakovano, saj nisem na Norra Tornen nikoli gledal kot na stolpnici. Razlikujeta se od običajne ideje o nebotičnikih. Nista monumentalna, ampak domačna, njuna estetika je neformalna in se zanašata na ponavljanje zgolj zato, da ustvarita raznolikost."

Direktor omenjenega arhitekturnega muzeja Peter Cahorla Schmal je dodal, da predstavlja "Norra Tornen osvežujoč vhod v mesto in spominja na strukturistične modele brutalizma iz 60. let, kot je Habitat z Expa67 v Montrealu, pri čemer jih spretno preoblikuje in bogati mesto z novo urbano dominanto – s stanovanji za vse".