Z njo so zaznamovali 100. obletnico rojstva umetnostnega zgodovinarja in konservatorja Ivana Komelja.

Foto: Muzej norosti
Foto: Muzej norosti

Ob odprtju razstave je potekal pogovor o gotski arhitekturi na Slovenskem, o gradu Cmurek v obdobju gotike, o muzejskih predstavitvah arhitekture v Sloveniji, o pomenu Ivana Komelja (1923–1985) in o pomenu raziskav prvih slovenskih gradoslovcev za grad Cmurek. Sodelovali so strokovnjaki s področij arhitekture in umetnostne zgodovine Miloš Kosec, Peter Krečič in Igor Sapač.

Razstava je zasnovana kot stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu Cmurek in dopolnjuje v lanskem letu postavljeno stalno razstavo Romanska arhitektura na Slovenskem.

V okviru projekta Gotika v Sloveniji
Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov.

"Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen," sporočajo iz Muzeja norosti.

Opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku
Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje gotske arhitekture v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja in s postavitvijo na Tratah obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja.

Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot 600 cerkva in okoli 200 gradov in dvorov, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.