Mednarodna strokovna žirija je izmed več kot 200 objektov izbrala peterico zmagovalnih projektov, poleg Slovenije še iz Avstralije, Turčije, Srbije in Mozambika.

Vasa J. Perović iz biroja Bevk Perović arhitekti ob prejemu nagrade v Riadu. Foto: Nagrada Abdullatifa Al Fozana
Vasa J. Perović iz biroja Bevk Perović arhitekti ob prejemu nagrade v Riadu. Foto: Nagrada Abdullatifa Al Fozana

Tokratni cikel nagrad z naslovom Mošeja: medkulturna zgradba
Četrti cikel nagrade Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej, naslovljen Mošeja: medkulturna zgradba, je potekal 5. marca v savdski prestolnici Riad. Gre za trienalno nagrado, tako da se letošnja nanaša na leta od 2020 do 2023.

Slovesna podelitev nagrad je bila v tamkajšnjem Narodnem muzeju, pod pokroviteljstvom princa Fajsala bin Bandarja in princa Sultana bin Salmana, ki je tudi predsednik upravnega odbora nagrade. Podelitvi nagrad je sledil dvodnevni seminar, na katerem so arhitekti razložili proces koncipiranja in realizacije svojih zmagovalnih projektov, so sporočili iz biroja Bevk Perović arhitekti.

Peterica mošej, izbranih v okviru četrtega cikla nagrade Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej. Foto: Nagrada Abdullatifa Al Fozana/Instagram
Peterica mošej, izbranih v okviru četrtega cikla nagrade Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej. Foto: Nagrada Abdullatifa Al Fozana/Instagram

Nagrada Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej je bila ustanovljena za mednarodno priznanje, ki z osredinjanjem na najboljše prakse ozavešča o sodobni arhitekturi mošej. Sicer so bile prvotne nagrade podeljene mošejam, ki so bile v Savdski Arabiji zgrajene od leta 1970, danes pa se podeljujejo mošejam po vsem svetu. Nagrajeni objekti so izbrani na podlagi ocene mednarodne arhitekturne žirije, ki za vsako triletno obdobje zaseda v novi sestavi.

Objekt, ki "ustvarja izjemno urbano dodano vrednost mestu"
Tokratna žirija je ljubljansko džamijo označila za objekt, ki "ustvarja izjemno urbano dodano vrednost mestu." Po oceni žirije vse nagrajene mošeje predstavljajo presežek na področju oblikovanja sodobnih verskih objektov. “Pet zmagovalnih mošej je nagrajenih, ker segajo dlje od običajnih tipologij mošej, saj raziskujejo pomen občutka znotraj prostora mošej, njihovo vrednost v kontekstu urbanega prostora in njihov arhitekturni jezik v povezavi z religijo,” so sporočili podeljevalci nagrade, ki nosi ime po svojem ustanovitelju, šejku Abdullatifu Al Fozanu.

Izpolnitev dolgoletnih želja muslimanov v Sloveniji
Biro Bevk Perović arhitekti, ki sta ga leta 1997 ustanovila Vasa J. Perović in Matija Bevk, je bil za leto 2011 izbran na javnem mednarodnem arhitekturnem natečaju za novi islamski verski in kulturni center (IVKC) v Ljubljani. Izvedba kompleksa od projektiranja do zgradnje je potekala med letoma 2013 in 2019. V IVKC-ju so poleg džamije vključeni še šola, stanovanja, upravni objekt, restavracija, športna dvorana, park, trg in tudi načrtovani program muzeja.

Arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so bili za ljubljanski islamski center leta 2020 nagrajeni s Plečnikovo nagrado, leto pozneje pa še z nagrado za najboljše arhitekturne rešitve v okviru spletnega portala ArchDaily.