Zmagovalca letošnjega natečaja Hiša iz zemlje sta Andy Megard in Jill Ries. Dobitnik druge nagrade je Constantino Da Pieve, tretje Gašper Fabijan, posebna priznanja pa so prejeli tekmovalna para Maximillian Nowotka in Maria Betina Rincon ter Matteo Meschiari in Alessandro Fontanella, ob njih pa še Frans Meilholm Christiansen.

Prva nagrada: Andy Megard in Jill Ries. Foto: Outsider
Prva nagrada: Andy Megard in Jill Ries. Foto: Outsider

Glavna naloga je bila zasnovati eksperimentalni objekt iz zbite zemlje na konkretni izbrani lokaciji na Dolenjskem, natančneje v vasi Dobrava pri Škocjanu, na pogozdenem območju v bližini reke Krke. Tekmovalci so morali oblikovati bivalno konstrukcijo za dve osebi na površini, ki ni smela presegati 30 kvadratnih metrov.

Eden najbolj trajnostnih materialov
S projektom so želeli preizkusiti tehnike gradnje iz zbite zemlje, s tem pa spodbuditi razmišljanje o uporabi naravnih materialov. "Zbita zemlja je eden izmed najbolj trajnostnih materialov na svetu, ki je dostopen praktično kjerkoli, njegove lastnosti pa omogočajo zdravo in okolju prijazno bivalno okolje. Hiše iz zemlje dokazano izboljšujejo kakovost zraka v notranjosti in so izjemno energetsko učinkovite," so zapisali pri Outsiderju.

Druga nagrada: Constantino Da Pieve. Foto: Outsider
Druga nagrada: Constantino Da Pieve. Foto: Outsider

Umetniški direktor revije Matevž Granda, ki je poleg Tine Gregorič, Maruše Zorec, Miloša Kosca, Srđana Nađa in Roka Žnidaršiča sestavljal strokovno žirijo, je za STA povedal, da nameravajo tehnologijo gradnje iz zbite zemlje vpeljati v slovenski prostor. "Tehnika je zelo arhaična, saj gre za precej staro metodo gradnje, ki pa se v tem predelu sveta že dolgo ne uporablja več," je poudaril Granda in dodal, da je natečaj dokaz, da ima tehnika veliko interesa tako v stroki kot v splošni javnosti.

Izvedba v roku enega leta
V okviru projekta je v roku enega leta predvidena izvedba načrtovanega objekta, ki ga bodo gradili v sklopu delavnic, s katerimi bodo ljudem ponudili možnost, da se spoznajo z materialom in načinom gradnje iz zbite zemlje. Ta bo postal tudi izhodišče za izvajanje meritev materialnih lastnosti in pripravo predpisov ter smernic za tovrstno gradnjo v Sloveniji.

Projekt sta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Hiša iz zemlje spada v serijo natečajev revije Outsider, ki spodbujajo kreativnost in so odprti tako za mlade kot starejše arhitekte.

Tretja nagrada: Gašper Fabijan. Foto: Outsider
Tretja nagrada: Gašper Fabijan. Foto: Outsider