Knjiga, ki jo je kuhar Janez Bratovž pripravil v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Futura DDB, predstavlja njegove dobavitelje in recepte njegovih izvirnih jedi.

Chef Bratovž je vsak izvod ilustriral ročno – kar pomeni, da je imela knjiga 900 unikatnih naslovnic. Foto: Restavracija JB
Chef Bratovž je vsak izvod ilustriral ročno – kar pomeni, da je imela knjiga 900 unikatnih naslovnic. Foto: Restavracija JB

900 izvodov knjige, 900 različnih naslovnic
Kot so zapisali pri agenciji Futura, so jim bili prav krožniki z jedmi iz restavracije JB navdih pri snovanju naslovnice. To so zasnovali tako, da je priznan slovenski kuharski mojster lahko vsak izvod ilustriral ročno, tako kot ilustrira krožnike v svoji restavraciji. Nastalo je 900 unikatnih knjig, ki nosijo podpis priznanega slovenskega chefa.

Projekt se je kot edino delo iz Slovenije in regije aprila uvrstil v ožji izbor mednarodnega oglaševalskega festivala New York Festivals, v sredo mu je mednarodna žirija v kategoriji oblikovanja naslovnice knjig podelila srebrno nagrado.

"Veseli nas, da je žirija prepoznala izvirnost projekta, ki smo ga ustvarili za našega dolgoletnega naročnika. Še bolj smo se razveselili, ko smo si ogledali ostala nagrajena dela v tej kategoriji – gre namreč za presežke svetovnega formata," je povedal kreativni direktor v agenciji Futura DDB Žare Kerin.

Sorodna novica Janez Bratovž: Nočem, da bi sosedova juha imela isti okus kot moja

Uspeh v kulinariki nenaklonjenem obdobju
Bratovž, lastnik Restavracije JB, pa je povedal: "Nagrada, ki jo je naša knjiga prejela v New Yorku, me je pošteno razveselila. Predvsem zato, ker dokazuje, da tudi v težkih trenutkih lahko z dobro rešitvijo posežeš po vrhunskem uspehu."

Kot so še zapisali pri agenciji Futura DDB, so bili razlogi za pripravo knjige ozaveščanje o blagovni znamki in njena promocija, predvsem pa poklon dobaviteljem, s katerimi Bratovž že leta uspešno sodeluje. V njej so želeli prikazati, da v restavraciji JB pri pripravi jedi uporabljajo le surovine najboljših pridelovalcev, zato je Bratovž s surovinami vsakega izmed dobaviteljev pripravil po dva avtorska recepta – enostavnejšega in zahtevnejšega.

Bratovž se je odločil za 20 sestavin, na lovu za njimi so obiskali prav toliko odročnih lokacij. V vsakem poglavju sta opisana po ena sestavina in proizvajalec. Besedila je prispeval Noah Charney.