Nobelov center bo stal ob glavnem prometnem križišču Slussen v Stockholmu. Preostala sredstva v višini 200 milijonov kron (19 milijonov evrov) bo zagotovila fundacija sama.

Z novim muzejem bi Stockholm rad
Z novim muzejem bi Stockholm rad "utrdil svojo pozicijo inovativnega mesta znanosti," kot se je izrazila ministrica za šolstvo Anna Ekström. Foto: TMRW.inc

"Živimo v času vojne v Evropi," je povedal direktor Nobelove fundacije Vidar Helgesen. Kršene so človekove pravice, napadena je svoboda izražanja, potekajo pa tudi kampanje proti dejstvom in znanosti. Nobelov center bo predstavljal nasprotje vsega tega, napovedujejo Švedi: "Tukaj bomo pripovedovali zgodbe o pionirskih podvigih, o ustvarjalnih in pogumnih lavreatih, ki so več kot stoletje pripomogli k napredku človeštva – njihovi prispevki so spremenili svet, nam dali upanje in vplivali na prihodnost."

To je že drugi poskus
Helgesen je na novinarski konferenci tudi razkril, da nameravajo zasnovo Nobelovega centra naročiti arhitekturnemu biroju David Chipperfield Architects Berlin. Gradnja naj bi se začela leta 2026, odprtje je načrtovano v letu 2029.

Sicer pa ima Nobelov center že dolgo predzgodbo: prvi projekt je v vodo padel leta 2018, po dolgih štirih letih javnih polemik, sodnih prepovedi in celo kritik s strani kraljeve družine. ("Ni treba, da je tako orjaški, da ima tak neverjeten volumen," je sicer zadržani švedski kralj Karl XVI Gustav leta 2016 komentiral za časopis Dagens Nyheter.) Nasprotnike projekta je motilo, da bi morali za stavbo, ki se jim je zdela prevelika za mestno središče, podreti 140 let staro carinarnico in druge zgodovinske pristaniške objekte. Tudi za prvi projekt je bil zadolžen arhitekturni biro Davida Chipperfielda.

Vizualizacija mestne četrti, kjer bo stal Nobelov center, po prenovi. Foto: DBOX for Foster + Partners/Nobelova Fundacija
Vizualizacija mestne četrti, kjer bo stal Nobelov center, po prenovi. Foto: DBOX for Foster + Partners/Nobelova Fundacija

Nova lokacija muzeja je približno kilometer stran od prvotno načrtovane; območje Slussen je v fazi temeljite preobrazbe in gradnje, zato najbrž ne bo očitkov, da se nova zgradba ne skalda z okolico.

V Stockholmu vsako leto decembra podelijo Nobelove nagrade, razen Nobelove nagrade za mir, ki se podeljuje v Oslu. V Nobelovem centru bodo združene vse dejavnosti, povezane z nagradami. Slussen je glavno prometno križišče Stockholma, ki ga prenavljajo že več let.