Bogo Zupančič. Foto: BoBo
Bogo Zupančič. Foto: BoBo

Novega direktorja je v sklopu javnega razpisa izbral Vasko Simoniti, minister za kulturo. Po Simonitijevi oceni se je Zupančič izkazal za najbolj strokovno usposobljenega kandidata, so sporočili z ministrstva.

"Prepričljiv v definiranju razvojnih ciljev"
Ministra sta prepričali podana vizija in predvsem Zupančičeva obsežna strokovna bibliografija, prepoznana v domači in mednarodni strokovni javnosti. Zupančič, ki je leta 2000 doktoriral na Fakulteti za arhitekturo, po oceni ministra izkazuje visoko stopnjo teoretičnega znanja, izkušenj pri delu v muzeju in razumevanje svojega poslanstva. "Še posebej je prepričljiv v definiranju razvojnih ciljev, pri čemer izkazuje realistične poglede na uresničevanje prednostnih nalog in na vodenje muzeja," so poudarili na ministrstvu za kulturo.

Kot so še zapisali, je ministrstvo za kulturo kot ustanovitelj dolžno zagotavljati izvajanje del in nalog, ki so opredeljene v sklepu o ustanovitvi javnega zavoda MAO. "Kljub odličnim ocenam posameznih kriterijev drugih dveh kandidatov, uvrščenih v postopek izbire direktorja, je le Bogo Zupančič izkazal tako potrebno razumevanje poslanstva MAO kot tudi strokovno znanje in izkušnje, kar je nujno za uspešno izvajanje nalog edinega muzeja za arhitekturo in oblikovanje na nacionalni ravni pri nas," so zapisali.

Foto: MAO/Janez Klenovšek
Foto: MAO/Janez Klenovšek

Iz predložene vizije je po oceni ministra razvidno, da bo imenovani kandidat dovolj široko vključeval raziskovanje, ki temelji na dediščini v muzejskih zbirkah, njihovem dopolnjevanju s terena in digitalizaciji ter predstavljanju raziskovalnega dela na razstavah in v publikacijah, obenem pa ohranjeval odprt prostor za spodbujanje ustvarjalnosti, za izmenjave idej in znanje ter razumevanje preteklosti in prihodnosti arhitekture ter oblikovanja, so še pojasnili na ministrstvu.

Prijavljenih je bilo sedem kandidatov
Dozdajšnjemu direktorju Matevžu Čeliku se je drugi iztekel letos. MAO je vodil dva mandata. Prvi razpis za direktorja MAO se je sicer končal 23. marca. Nanj so se prijavili štirje kandidati, vendar je bil razpis zaključen z odločitvijo ministra, da ne bo izbran nihče od prijavljenih kandidatov. Nato je ministrstvo objavilo nov razpis, ki se je iztekel 10. julija. Nanj se je prijavilo sedem kandidatov.