Foto: Mestna galerija Ljubljana
Foto: Mestna galerija Ljubljana

Postavitev z naslovom Ranko Novak - Oblika vsebine - Grafično oblikovanje 1974–2022 je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana.

Kot so zapisali v galeriji, so bile razstave grafičnih oblikovalcev v pretekli in polpretekli zgodovini Mestne galerije Ljubljana prej izjema kot pravilo, zlasti ker je razstavni program s področja arhitekture in oblikovanja izvajal in ga še izvaja za te naloge specializirani Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Kljub temu so se želeli pokloniti enemu od vodilnih ustvarjalcev na področju slovenskega oblikovanja, pa tudi širše, saj je delo Ranka Novaka, dolgoletnega profesorja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, integralno vpeto v sodobno vizualno podobo Mestne galerije Ljubljana.

Vrsto let je bil namreč "hišni" oblikovalec galerije. Leta 1988 je zasnoval in leta 1990 preoblikoval celostno grafično podobo Mestne galerije Ljubljana, vse od znaka, katalogov, publikacij in drugih oblik vizualnega sporočanja do postavitev razstav. "Bil je med prvimi oblikovalci, ki so se v slovenskem kulturnem prostoru sistemsko lotili oblikovanja celostne podobe kot specifične oblikovalske naloge, in na to pot so v 90. letih minulega stoletja postopoma stopale tudi druge ustanove s področja galerijske dejavnosti," poudarjajo.

Izvirna pregledna razstava v izbranem prerezu skozi ustvarjalčev oblikovalski opus prinaša vpogled v Novakovo delovanje od druge polovice 70. let preteklega stoletja, ko se je kot šolan arhitekt že večinoma ukvarjal z grafičnim oblikovanjem, prek delovanja v okviru Studia Znak (1980–1994) in v Design centru Studia Marketing vse do sodelovanja s številnimi kulturnimi institucijami, kot so Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija, Mednarodni grafični likovni center, Cankarjev dom in Obalne galerije Piran.

Ranko Novak. Foto: Tam tam
Ranko Novak. Foto: Tam tam

Predstavljeno je tudi njegovo sodelovanje z znanstvenimi ustanovami, kot je, denimo, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, strokovnimi društvi ter organizacijami s področja gospodarstva, pa tudi urednikovanje in prenova preloma časopisov Delo in Dnevnik, oblikovanje več revij ter sodelovanje z vrsto knjižnih založb.

Kot so zapisali kustosi razstave Mateja Podlesnik, Alenka Trebušak in Ajdin Bašić, Novakov oblikovalski slog odlikujeta elegantna jasnost ter izrazit občutek za skladnost in čistost vizualno-verbalnih oblik sporočanja, pri čemer ne gre prezreti njegovega izjemnega posluha za preučevanje tipografskega oblikovanja in njegove uporabe v besedilih knjig, katalogov, zloženk in drugih publikacij, na plakatih in koledarjih.

"S samostojnimi razstavami, kot so Abeceda Ranka Novaka, Deja vu in Muzej Mimara – celostna podoba, z drugimi samostojnimi in skupinskimi predstavitvami ter predvsem s celostnimi grafičnimi podobami in postavitvami razstav v Muzeju Mimara, Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu, muzejih in galerijah v drugih hrvaških mestih, pa tudi v Beogradu, Benetkah in drugje se je Novak mednarodno uveljavil kot vodilni oblikovalec na področju kulture. To dokazujejo prestižne domače in vrsta mednarodnih nagrad. V sporočilu za javnost navajajo katalog razstave v zagrebškem Muzeju za umetnost in obrt Art Deco, ki je bil uvrščen v izbor Best designed Books all over the World v Leipzigu," so še zapisali.

Razstava je odprta do 13. novembra.

Mestna galerija: pregledna razstava grafičnega oblikovalca Ranka Novaka