Sejem je med drugim namenjen seznanjanju z naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja. Foto: Zavod Big
Sejem je med drugim namenjen seznanjanju z naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja. Foto: Zavod Big

Sejem, ki se je začel že v dopoldanskih urah in bo potekal do 22.00, je namenjen seznanjanju arhitektov in strokovnih odločevalcev z novimi materiali, inovativnimi tehnologijami in naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja, sporočajo iz zavoda Big, ki festival organizira.

Do 18.00 se bodo v sklopu Arhitektura 180 stopinj vrstila krajša predavanja arhitektov in investitorjev, namenjena soočanju kritičnega razmišljanja o kakovostni arhitekturi, ter vzpostavljanju kakovostnejše komunikacije znotraj stroke in v odnosu do laične javnosti.

V popoldanskih urah poteka tudi gospodarsko-arhitekturni forum na temo Inovativna raba lesa v arhitekturi. Na njem bodo na primerih lastnih projektov arhitekti iz Avstrije, Italije, Češke in Madžarske obravnavali vprašanja, kot sta, kakšna je sodobna lesena gradnja v hitro se spreminjajočem svetu in kje so še neizkoriščeni potenciali rabe lesa v arhitekturi. Predstavili bodo svoje izkušnje in projekte, ki zrejo v prihodnost, ki so nizko energijski ali celo ogljično nevtralni, ki uporabljajo les bodisi kot konstrukcijski material bodisi kot inovativno fasadno opno, kot tehnološko dovršeno organsko strukturo notranje opreme in tudi projekte, ki so vzgojno-izobraževalne narave, obenem pa prinašajo konkretne rešitve v javnem prostoru.
Gospodarsko-arhitekturni forum v sodelovanju z zavodom Big in drugimi partnerji pripravljata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ‒ direktorat za lesarstvo in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Zvečer bo potekal pogovor z arhitekturnimi vizionarji Janezom Koželjem, Andrijo Rusanom in Dijano Vučinić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zvečer bo potekal pogovor z arhitekturnimi vizionarji Janezom Koželjem, Andrijo Rusanom in Dijano Vučinić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Inovativni koncepti in nove tehnologij
Popoldne bo na vrsti arhitekturna konferenca z naslovom Nova kompleksnost ‒ inovativni koncepti in nove tehnologije. Kot pišejo organizatorji, to v arhitekturi narekujejo sodobne tehnološke rešitve in inovativni koncepti, nove tehnologije in koncepti pa neizogibno zahtevajo temeljit razmislek o novi kompleksnosti potreb uporabnikov. Arhitektura med njimi išče ravnovesje. Na konferenci bo šest mednarodno priznanih strokovnjakov iz Velike Britanije, Nemčije in ZDA odgovarjalo na vprašanja, kot so: kako v arhitekturi smiselno uporabiti nove tehnologije, kje lahko tehnologija prihrani čas in denar pri gradnji in načrtovanju, kako graditi z recikliranimi materiali, kako raba tehnologije spodbuja kreativnost in podobna.

Ob 18.30 bo na vrsti pogovor z arhitekturnimi vizionarji Janezom Koželjem (Slovenija), Andrijo Rusanom (Hrvaška) in Dijano Vučinić (Črna gora), ki so dobitniki nagrad arhitekturni vizionarji 2019. Ob 20. uri pa bo sledila podelitev arhitekturnih nagrad BIG SEE 2019.