Festival Odprte hiše Slovenije bo potekal do nedelje. Na spletni strani festivala lahko glasujete za dobitnika nagrade  OHS za najboljšo arhitekturo po izboru javnosti. Foto: OHS
Festival Odprte hiše Slovenije bo potekal do nedelje. Na spletni strani festivala lahko glasujete za dobitnika nagrade OHS za najboljšo arhitekturo po izboru javnosti. Foto: OHS

Letos je v okviru festivala na ogled okoli 90 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev po vsej Sloveniji, med njimi tudi 16 povsem lesenih. Festival s temo Arhitektura za prihodnje generacije javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev.

Festival poteka že 11. leto, letos pa si bo poleg izpostavljenih lesenih gradenj mogoče ogledati tudi pet vrhunskih lesenih interierjev in eno zunanjo ureditev – leseno učilnico na prostem ob Muri, ki je v tem času še posebej zanimiv projekt, so pri javni agenciji Spirit Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

Skandinavci najraje živijo v lesenih hišah
Po njihovih besedah lesena gradnja ni samo trend, temveč predstavlja okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost. V Sloveniji tovrstna gradnja predstavlja le okoli deset odstotkov vseh gradenj, medtem ko v Skandinaviji v lesenih hišah živi kar 70 odstotkov ljudi.

"V zadnjih letih je sicer opaziti povečano zanimanje za gradnjo lesenih objektov tudi pri nas, kar je posledica večje ozaveščenosti investitorjev ter splošnega zavedanja o pomenu kakovostnega bivanja in uporabi lesa v bivalnem okolju," so zapisali.

V nedeljo lahko med drugim obiščete
V nedeljo lahko med drugim obiščete "vrata v Pomurje". Paviljon Expano, ki je bil prvotno namenjen predstavitvi naravne raznolikosti Slovenije na EXPO 2015 v Milanu, se zdaj predstavlja kot vrata za pomursko regijo v Murski Soboti. Foto: OHS/Matjaž Očko

"Vse večje zanimanje ljudi za trajnostno gradnjo, ki zagotavlja zdravo bivalno okolje in energetsko učinkovitost, pa narekuje tudi večjo potrebo po osebni izkušnji posameznika s tovrstno gradnjo ter stik s projektanti, proizvajalci in dobavitelji," je povedala vodja sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na agenciji Spirit Slovenija Irena Meterc.

Na agenciji želijo spodbuditi leseno gradnjo individualnih hiš in javnih objektov ter predstaviti pozitivne učinke, ki jih takšna odločitev prinaša – ugodno in zdravo bivanje ter prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva.

Tema letošnjega festivala Arhitektura za prihodnje generacije odseva prehod v novo desetletje ter spodbuja razmislek in diskusijo o tem, "kako bomo bivali v prihodnosti ter kakšen prostor bomo zapustili zanamcem", so še zapisali.

Telovadnica OŠ Vižmarje Brod je eden od tistih objektov, v katerega širša javnost praviloma nima vstopa. Vodilna zamisel postavitve nove telovadnice v prostor se nanaša na oblikovanje in zamejitev enotnega vhodnega prostora – trga. Foto: OHS
Telovadnica OŠ Vižmarje Brod je eden od tistih objektov, v katerega širša javnost praviloma nima vstopa. Vodilna zamisel postavitve nove telovadnice v prostor se nanaša na oblikovanje in zamejitev enotnega vhodnega prostora – trga. Foto: OHS

Hiše razkrivajo svoje skrivnosti po vsem svetu
Festival Odprte hiše Slovenije bo potekal do nedelje. Je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 46 mestih po vsem svetu. Nastal je po vzoru Open House London, ki ga je leta 1992 z namenom približevanja kakovostne arhitekture najširši javnosti zasnovala Victoria Thornton. Mreža oblikuje največji svetovni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi, so navedli organizatorji.