Razstava Odprti smo! vključuje nekaj najkakovostnejših izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Foto: Center za kreativnost
Razstava Odprti smo! vključuje nekaj najkakovostnejših izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Foto: Center za kreativnost

Nekateri izmed njih so si doma že ustvarili ugled, v večini primerov pa so to blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v mednarodnem okolju.

Slovenski oblikovalci se predstavljajo v sklopu razstave Odprti smo!, ki bo na ogled od 9. do 14. aprila v coni Tortona. Na ogled je več izdelkov, ki doslej v Milanu še niso bili predstavljeni, vendar se vsi ponašajo z individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora.

Naslov Odprti smo! sta navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, sporočajo organizatorji. Razstava slovenskega oblikovanja želi mednarodni javnosti predstaviti nekatere izmed najbolj svežih izdelkov slovenskega oblikovanja, ki se ponašajo z zelo kakovostnimi sestavinami lokalnega izvora.

Slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. Z izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev želijo postaviti v ospredje prav ta trend. Postavitev je nastala v organizaciji Centra za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Z razstavo se poklanjajo tako preteklosti kot prihodnosti in gradijo neke vrste retrofuturistično oblikovalsko krajino, kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju in igrivem pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov in kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo ultralahke karbonske tehnologije.

Na razstavi se bodo s svojimi izdelki predstavili slovenski oblikovalci in studii Asobi, studio Primož Jeza in Donar, Andraž Šapec in Donar, Mashoni in Intra Lighting, Mashoni in Rokodelski center Ribnica, Tilen Sepič, PIKKA in Raketa, Kobeiagi kilims, Bela bela, Matej Štefanac, Grupo H in Žakelj pohištvo, TAK kolektiv in KAUCH, AKLIH, David Tavčar, Sadar+Vuga, Luka Stepan in Blastation, Maechtig Vrhunc arhitekti, Dan Adlešič, Janža in Naca Kraca, Atelje Mali in Ines Kavčič.

Milanski teden oblikovanja poteka v sklopu 58. milanskega pohištvenega sejma Salone del Mobile.