Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Za prestižni naziv se je potegoval v kategoriji Landscape – Nature Context (Pokrajina – Kontekst narave) skupaj s projekti z vsega sveta, so sporočili iz biroja Enota arhitekti.

World Architecture Festival (WAF) je eden najprestižnejših dogodkov, posvečenih arhitekturi. Vsako leto se na festivalu zberejo oblikovalci z vsega sveta in na tridnevnem dogodku predstavljajo svoje projekte in arhitekturne prakse.

Tema letošnjega festivala je bila Ponastavitev mesta: ozelenitev, zdravje in urbanizem. V sklopu festivala poteka tudi podelitev nagrad za najboljše nove zgradbe, arhitekturne zasnove in krajinske ureditve.

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Novi park v Kopru je med Piransko cesto in Semedelsko promenado ter med kanalom Grande in zaledjem mestne tržnice.

"Osnovno značilnost območja predstavlja neposredna navezanost na promenado in morje, kar je treba prepoznati kot izrazito prostorsko kakovost. V širšem merilu predstavlja območje za obiskovalce slovenske obale prvi stik z morjem ter pomeni začetek riviere med mestoma Koper in Izola," opisujejo pri Enoti, kjer so projektno skupino sestavljali Dean Lah, Milan Tomac, Peter Sovinc, Polona Ruparčič, Peter Karba, Jakob Kajzer, Carlos Cuenca Solana, Sara Mežik, Nuša Završnik Šilec, Jurij Ličen, Eva Tomac in Goran Djokić.

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Za oblikovanje parka so arhitektke in arhitekti dobili že več nagrad, med drugim mednarodno arhitekturno nagrado v Atenah, nagrado OHS za odličen projekt v Ljubljani, The Architecture MasterPrize v Los Angelesu, BIG SEE nagrado in The Plan Awards – Future v Benetkah.

Osnovni gradnik novega mestnega parka po besedah avtorjev predstavljajo sproščeno oblikovani, monolitni, valoviti urbani elementi. Njihova nadzorovana postavitev v prostor, v kombinaciji s poudarjeno topografijo zelenih površin, mehko deli celotno površino parka na posamezne introvertirane programske otoke.

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Organsko oblikovani urbani elementi tvorijo tribune za gledalce, poligon za otroke, plezalne stene, zaledje obalnega bara, koncertno prizorišče, otroško igrišče, bralni kotiček. Zaradi bližine morja so programska polja obogatena tudi s številnimi vodnimi elementi.

Manjše jezero, talni pršilci, gejzir, parabolni vodni curki, kaskade in vodna ploščad v kombinaciji z razgibanimi urbanimi elementi spodbujajo aktivno uporabo prostora in širjenje prihodnje plaže v notranjost parka. Raščeni del krajinske ureditve je urejen zgolj z avtohtono mediteransko vegetacijo, opisujejo.

"Nova ureditev mestnega parka predstavlja prototip za nadaljnje oblikovanje širšega območja in tudi spodbudo za razvojno usmeritev na preostalih degradiranih delih kratke slovenske obale," so še poudarili.