Futuristična vizija gondole, kot jo je zasnoval Philippe Starck. Foto: VeniSIA
Futuristična vizija gondole, kot jo je zasnoval Philippe Starck. Foto: VeniSIA

Svetovno znani francoski oblikovalec Philippe Starck, ki zadnjih 50 let domuje tudi na otoku Burano v Beneški laguni, je zasnoval to tradicionalno plovilo v sklopu programa VeniSIA beneške univerze Ca'Foscari, ki spodbuja tamkajšnje oblikovalce k oblikovanju inovativnih izdelkov.

"Imam veliko spoštovanja in občudovanja do gondole, ki je eden kompleksnejših čolnov na svetu, oblikovan je popolnoma asimetrično, čeprav ima dobro uravnoteženo težišče in lahko vozi naravnost, v tudi najbolj zahtevnih razmerah," je dejal Starck za portal Dezeen.

3D-izris gondole je na ogled na univerzi Ca'Foscari, Starck pa jo je zasnoval iz zlepljenih bambusovih lamel, ki jih odlikuje "izjemna moč in togost, odpornost proti vlagi, kar pomeni, da čolni ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so izjemno obstojni."

Gondola je zasnovana iz zlepljenih bambusovih lamel, ki so izjemno obstojen in trajen material. Foto: VeniSIA
Gondola je zasnovana iz zlepljenih bambusovih lamel, ki so izjemno obstojen in trajen material. Foto: VeniSIA

Gondola ima na sredini majhno zaprto kabino za uporabo v zimskem obdobju, plovilo pa bi delovalo na električna turbino, ki bi jo poganjala sončna energija in hidrogenerator. S tem bi bil gondoljerju prihranjen delček truda, projekt pa odgovori tudi na trajnostno vprašanje, ki je bilo zahtevan pogoj.

"Še vedno je nedotakljiva ikona, z enako ikonično obliko, ki jo je spral čas, a z globoko, strukturno sodobno tehnologijo," pove oblikovalec, ki je tudi sam oblikoval kar nekaj kultnih kosov, kot so prozoren pleksistol Louis Ghost (za Kartell), ožemalnik za limono Salif (za Alessi) in steklena pipa Axor Starck V mixer. Sodeloval je tudi s slovenskim podjetjem Riko, za katerega je oblikoval nizkoenergijsko hišo.

Starcku ni ušel niti detajl naravnega zasuka gondole, ki bi ga uravnal z giroskopom ali žiroskopom, vrtavko, ki je vrtljiva okoli treh med seboj pravokotnih osi. "Majhen žiroskop je preprost način za nadzor stabilnosti brez dodajanja teže." Deloval bi na sončno energijo in turbino, "če bi to gondoljer želel," je dodal.