Jelka Hudoklin. Foto: ZAPS
Jelka Hudoklin. Foto: ZAPS

Osrednjo nagrado za obsežen opus in vrhunske dosežke bo tako prejela krajinska arhitektka, dobitnica dveh nagrad Maks Fabiani za urbanistični načrt Novega mesta in zasnovo prostorskega razvoja jugovzhodne Slovenije. Jelka Hudoklin je sodelovala tudi pri načrtovanju avtocestnega križa in hidroelekrarn na spodnji Savi. Po skoraj 35-letnem delovanju opozarja na izgubo vrednot. "Ko je čedalje bolj očitno, da se lastnina postavlja v ospredje, pred javni interes, ko je vse manj pravnega reda. Premalo se zavedamo, da vsi, kot družba in posamezniki pri svojem delovanju, pravzaprav puščamo sledi v prostoru," je dejala za Radio Slovenijo.

Zlati svinčnik za pet projektov

Drevi bodo podelili tudi nagrade zlati svinčnik za odlično izvedbo, izbranih je bilo 5 projektov. Bevk Perović arhitekti jo bodo prejeli za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani, ki govori o odprtosti slovenskega prostora do drugače verujočih in je ob muslimanih namenjen tudi zunanjim obiskovalcem. Dekleva Gregorič arhitekti so si jo zaslužili za oblikovalski studio, ki je izveden kot dozidava stanovanjske hiše iz 70. let, Sanja Premrn bo zlati svinčnik dobila za sobo za keramiko, kjer mestni hrup s ceste zamenjata ustvarjalna tišina in vonj po smrekovem gozdu. Marko Lavrenčič bo nagrajen za gozdno vasico Theodosius, ki nadgrajuje naravne danosti na gozdnem pobočju nad Vipavsko dolino, Atelierhitekti pa za prenovo mežnarije, obeležje spomina na medvojno mučenje v domobranski postojanki na svetem Urhu pri Ljubljani, je za Radio Slovenija poročal Aleksander Čobec.

Zaradi zaostrenih razmer zaradi covida-19 bodo predavanja prenašali v živo preko internetnih servisov v obliki webinarja, podelitev nagrad zbornice pa bo potekala v MAO, vendar brez publike.

Na obronkih vasice Vrhpolje v stoletnem borovem gozdu se je lani odprl prvi glamping v Vipavski dolini, gozdna vasica Theodosius. Snovalci so skušali z minimalnimi posegi v okolico gostu pričarati luksuzni oddih v naravi, zato so vse hiške lesene, celotna oprema pa je narejena iz nanoškega lesa. Foto: Theodosius
Na obronkih vasice Vrhpolje v stoletnem borovem gozdu se je lani odprl prvi glamping v Vipavski dolini, gozdna vasica Theodosius. Snovalci so skušali z minimalnimi posegi v okolico gostu pričarati luksuzni oddih v naravi, zato so vse hiške lesene, celotna oprema pa je narejena iz nanoškega lesa. Foto: Theodosius

Podelili bodo tudi dve priznanji častne članice ZAPS, prejeli ju bosta arhitektka Maja Ivanič, ki širši javnosti z iskanjem svežih, še ne uveljavljenih arhitekturnih praks omogoča razumevanje arhitekture onkraj populističnega, slovensko arhitekturo pa umešča na svetovni arhitekturni zemljevid, in krajinska arhitektka Maja Simoneti, ki je poklicno delovanje v zadnjih letih prenesla in nadgradila v svetovanje ter zagovorništvo javnega interesa v urejanju prostora in varstvu okolja.

V ospredju današnjega prazničnega dneva bo popoldanski simpozij v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Mao) z naslovom Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, Letošnjo temo bodo po uvodnem nagovoru kuratorja Mihe Dešmana osvetlili še predavatelji Boris Bežan, Tina Javornik, Tomaž Krušec, Lena Krušec, Špela Videčnik in Boštjan Vuga.

Na ogled tudi pregledna razstava, izšel bo tudi zbornik

Ob podelitvi priznanj, na kateri bo slavnostni govornik predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, bodo odprli tudi pregledno razstavo članov, njen namen pa je promocija kakovostne arhitekture in ureditve odprtega prostoa v širši javnosti. Ob razstavi bo izšel še zbornik Slovenska arhitektura in prostor 2020, ki prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta ter letos prvič tudi prispevke vabljenih predavateljev.

Dan arhitekture, ki ga praznujemo 5. oktobra, je leta 2005 ustanovilo Mednarodno združenje Arhitektov (UIA) z namenom, da se javnost pokloni stroki in delu arhitektov v širšem družbenem in kulturnem kontekstu.