Z Jelko želijo postaviti kakovostno referenco za izdelovalništvo v Centru Rog. Foto: BoBo
Z Jelko želijo postaviti kakovostno referenco za izdelovalništvo v Centru Rog. Foto: BoBo

V središču so manjši izdelki – med drugim zalivalnik za rože VuVu in pitnik za čebele Čebelino, oba nagrajena izdelka s priznanjem Made in Slovenia.

Čebelino Roka Oblaka in Luke Pleskoviča je izdelek, ki naslavlja problem zagotavljanja čiste pitne vode čebelam in ostalim opraševalcem, ki jo nujno potrebujejo za svoje preživetje. Foto: Arhiv avtorjev
Čebelino Roka Oblaka in Luke Pleskoviča je izdelek, ki naslavlja problem zagotavljanja čiste pitne vode čebelam in ostalim opraševalcem, ki jo nujno potrebujejo za svoje preživetje. Foto: Arhiv avtorjev

Na projektu Jelka, ki jo odpirajo danes in bo odprta do 24. decembra, med drugim sodelujejo Naturamorta, ZANAMIZO, Juha studio, Neža Žehelj, Liturgy, House On Mars, Špela Ambrož, Jona Bednjanec, Urška Alič, Kobeiagi kilims, Pečeno pohištvo, Brinas studio, MYU, Salto Dionys, Float in VuVu.

Letos bo jelka zaživela tretjič. Organizirajo jo člani delavnice Levo v sodelovanju z drugimi ustvarjalci, ki jih spontano izberejo vsako leto posebej. Izbor se v prvi vrsti zgodi iz estetske simpatije do izdelkov, ki se jim zdijo zanimivi v tem prostoru in nimajo dovolj pozornosti na trgu, ki pa si jo po njihovem mnenju zaslužijo.

V Ljubljani je veliko kulturne produkcije, a na področju oblikovanja ni veliko razstavnih dogodkov, ki bi bili kurirani kot razstavni in prodajni skupaj. Velik poudarek želijo dati na skrbno postavitev razstave, kjer izdelki iz različnih materialov in funkcij nastopajo v novih kompozicijah, tako da na prvi pogled trgovina deluje skoraj bolj kot razstava.

Prva izvedba Jelke je bila v pritličju stolpnice Metalke. V sodelovanje so takrat povabili medgeneracijsko skupino rokodelk Kreativnice iz Škofje Loke, ki se ukvarja s trajnostnim oblikovanjem, predvsem v tekstilu, ter Pirate Piško, predstavnico mlajše generacije. Kljub neugodni lokaciji je bila prodaja uspešna, tako da so z Jelko nadaljevati naslednje leto na Gornjem trgu v stari Ljubljani.

Takrat so sodelovali s širšim naborom ustvarjalk in ustvarjalcev, med njimi so bili pletenine Jone Bednjanec, preproge in blazine Kobeiagi kilims, pečeno pohištvo in ilustracije Špele Ambrož in Nine Mršnik, predvsem pa so bili novost stripi striparne Stripolis, ki so zanimivo popestrili tudi širok izbor keramike.

Letošnja Jelka prinaša še večje število ustvarjalcev, so se pa osredotočili na manjše izdelke. Organizatorji posebej poudarjajo nakit tujih oblikovalk, kozmetiko, sveče in nekaj specifičnih izdelkov, kot sta omenjen zalivalnik za rože in Čebelino.

V tretjem letu so prostor našli v centru Rog, kjer so ravno zaključili s prodajno razstavo v okviru trienala keramike Unicum. Z Jelko želijo tudi postaviti kakovostni referenco za izdelovalništvo v Centru Rog. Kot pravijo organizatorji, ta del Ljubljane sicer še ni tako dobro obiskan in bo morda treba več angažmaja posvetiti dodatni promociji in vabilom.