Britanski arhitekt David Chipperfield. Foto: AP
Britanski arhitekt David Chipperfield. Foto: AP

Pritzkerjeva nagrada velja za najprestižnejšo v svetu arhitekture in jo pogosto primerjajo z Nobelovo nagrado.

Chipperfield je dejal, da nagrado jemlje kot spodbudo, da se bo še naprej posvečal arhitekturi v smislu njenega prispevka k reševanju izzivov na področju podnebnih sprememb in družbene neenakosti, je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

"Vemo, da imamo lahko arhitekti vidnejšo in bolj angažirano vlogo pri ustvarjanju ne le lepšega, temveč tudi pravičnejšega in bolj trajnostnega sveta," je poudaril 69-letni Chipperfield. "Sprejeti moramo ta izziv in obenem nagovoriti naslednjo generacijo, da bo odgovornost sprejela s svojo vizijo in pogumom."

Tom Pritzker, predsednik fundacije Hyatt, ki sponzorira nagrado, je Chipperfielda označil za človeka brez napuha, ki se dosledno izogiba trendom ter išče povezave med tradicijo in inovacijami, s čimer služi zgodovini in človeštvu, povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Chipperfieldovo delo – več kot 100 projektov v štirih desetletjih, ki segajo od kulturnih, civilnih in akademskih stavb do urbanističnega načrtovanja do rezidenc, vključno z nedavnim dodatkom k znamenitemu kompleksu Museum Island v Berlinu – so v utemeljitvi označili za "subtilno, a močno, umirjeno, a elegantno".

Foto: AP
Foto: AP

Chipperfield je znan po prenovah in rekonstrukcijah starih stavb, ki jih uglašuje s sodobnostjo, hkrati pa spoštuje njihovo zgodovino in kulturo. Med njegovimi najbolj znanimi deli so Muzej Jumex v Ciudadu de Mexicu, prenova Novega muzeja v Berlinu in nova stavba za Muzej umetnosti Saint Louis v Misuriju, navaja AFP.

Chipperfield je v intervjuju, ki ga navaja AP, opozoril, da so razširitve muzejev sestavljale nekatere njegove najbolj nagrajujoče projekte. "Naši muzejski projekti so nam vedno omogočali igranje s fizičnimi stvarmi arhitekture – prostorom, volumnom, materialom, svetlobo. Dovolili pa so nam tudi, da se igramo z družbeno pomembnostjo," je dejal. "In kako kulturna ustanova sodeluje z mestom, v katerem je, če je to St. Louis ali Anchorage ali Davenport v Iowi."

Chipperfield se je rodil v Londonu in odraščal na kmetiji v Devonu v jugozahodni Angliji in opisuje, da je zbirka hlevov ter gospodarskih poslopij oblikovala njegove zgodnje vtise o arhitekturi.

Leta 1985 je ustanovil biro David Chipperfield Architects v Londonu, ki je pozneje dobil še pisarne v Berlinu, Šanghaju, Milanu in Santiagu de Compostela v Španiji.

Pritzkerjeva nagrada velja za najprestižnejšo nagrado v arhitekturi. V preteklosti so jo med drugim prejeli Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Norman Foster in Peter Zumthor. Lani jo je kot prvi Afričan dobil v Burkina Fasu rojeni Francis Kere, ki sicer živi in dela v Berlinu.