Sistem protipoplavne zaščite sestavlja 78 loput, ki so nameščene na treh dostopih v beneško laguno. Foto: EPA
Sistem protipoplavne zaščite sestavlja 78 loput, ki so nameščene na treh dostopih v beneško laguno. Foto: EPA

"Pred tremi leti je v to mesto pridrvel naval vode, ki je poplavil restavracije in cerkve, na ulice vrgel čolne in Benečane pustil v stiski glede prihodnosti z vse bolj ekstremnimi dogodki," so spomnili pri The Washington Postu.

Sorodna novica Benetke doživljajo najhujši teden poplav v zadnjih 150 letih

Pred kratkim je vodna gladina kar za 170 centimetrov presegla običajno, s čimer je začela veljati najvišja stopnja pripravljenosti. Mesto se je poplavam izognilo zaradi novega šest milijard dolarjev vrednega inženirskega projekta, namenjenega zaščiti Benetk pred množičnimi poplavami in napornim ciklom čiščenja in obnove. Gre za sistem protipoplavne zaščite Mose.

Kako močno je bilo plimovanje na severu Italije, priča podatek, da bi bilo brez aktivacije protipoplavnega sistema pod vodo kar 80 odstotkov pešpoti v med turisti priljubljenih Benetkah. Ljudje na slovitem Trgu svetega Marka bi stali v vodi skoraj do pasu.

Vhode v mesto v laguni varuje 78 pravokotnih kovinskih pregrad oziroma loput, od katerih je vsaka visoka kot petnadstropna stavba, ki se prečrpajo z zrakom in dvignejo od morskega dna, kadar koli grozi previsoko plimovanje, pišejo pri Washington Postu. A kot piše nemška tiskovna agencija DPA, mu tako visoke poplave, kot je bila ta prejšnji teden, do zdaj še ni bilo treba odbiti.

Posledice poplav v Benetkah pred tremi leti. Foto: EPA
Posledice poplav v Benetkah pred tremi leti. Foto: EPA

"Gre za prelomno rešitev za podnebne spremembe, ki je zahtevala 30 let načrtovanja in 20 let gradnje in vendarle zmanjšala strah pred tem, da bi se Benetke spremenile v sodobno Atlantido," še poudarjajo.

"Veliko zadovoljstvo je, da imamo v rokah usodo nečesa neprecenljivega," je dejal Giovanni Zarotti, tehnični direktor konzorcija gradbenih podjetij, ki upravlja pregradni sistem. Toda za eno najranljivejših mest na svetu obstaja razlika med zaščito in rešitvijo. Sistem, ki ščiti Benetke, bi lahko postal preobremenjen že s 30-centimetrskim dvigom morske gladine, pravi njegov upravljavec – nekaj, kar srednjeročne projekcije kažejo, da bi se lahko zgodilo do sredine stoletja.

Z veliko sreče in če bi velike države dramatično zmanjšale emisije, bi lahko sistem Mose deloval še 100 let, pravijo znanstveniki. Toda grozljivejši scenariji bi lahko skrajšali življenjsko dobo sistema za desetletja, opozarjajo pri Washington Postu.