Foto: Telosa
Foto: Telosa

"Naša vizija je oblikovati novo mesto v ZDA, ki bo postavilo svetovni standard bivanja v urbanem okolju, razširilo človekov potencial in postalo smernica za prihodnje generacije," so zapisali v sporočilu za javnosti.

Marc Lore, investitor, sicer nekdanji predsednik in izvršni direktor podjetja za elektronsko poslovanje Walmart v ZDA (trgovinski verigi je prodal svoje zagonsko podjetje jet.com za 3,3 milijarde dolarjev leta 2016), želi zemljo v puščavi podeliti skupnosti – da bi lahko z vse višjo vrednostjo, ki bi jo pridobilo mesto, financirali njegov razvoj in posledično blaginjo vseh prebivalcev.

V predstavitvenem videoposnetku Lore pojasni, da si je že od malih nog želel postati kmetovalec: "Od majhnega rad ustvarjam iz nič. Vse se začne s semenom. V ZDA imamo vse večji razkorak v blaginji judi. Kakovost življenja ni takšna, kot bi lahko bila. Pri Telosi lahko to spremenimo ali pa vsaj preizkusimo ali lahko kaj naredimo drugače. V najboljšem primeru bomo oblikovali visoko kakovost življenja za milijone ljudi," pravi.

Tako je pred leti dobil idejo, "ki je vznemirljiva". "V prihodnosti potrebujemo podjetja, ki so drugačna, ki razburjajo z velikimi idejami. Potrebujemo ljudi, ki so pripravljeni tvegati. Mi bomo poskusili s Teloso, s tem novim družbenim modelom. Vrniti se moramo h koreninam in temu, kaj pomeni biti Američan."

Foto: Telosa
Foto: Telosa

Mesto, ki bi pridobivalo vrednost

Ob tem je dodal, da bi tako lahko neki pust kos puščave prerasel v sodobno mesto, "vredno milijarde, celo bilijone", zaradi česar je začel razmišljati o možnosti, "da bi bilo zemljišče v skupni lasti".

V 40 letih naj bi mesto poselilo 40 milijonov ljudi, kratkoročni načrt do leta 2030 pa je vsaj 50.000.

Foto: Telosa
Foto: Telosa

Cilj: postati najbolj trajnostno mesto na svetu

Mesto, ki bi bilo zgrajeno tako rekoč iz ničle, bi nastalo po vzoru angleškega urbanista in ustanovitelja gibanja vrtnih mest Ebenezerja Howarda.

"Želim si, da bi postala Telosa najtrajnejše mesto na svetu. Od svetovnega segrevanja do vode in energije – kaj lahko izboljšamo za prihodnje generacije? In katero tehnologijo ali drugi izum ali zakonodajo in oblikovanje lahko uporabimo v mestu, ki bo mogoče le zato, ker bo zgrajeno od začetka? Samo predstavljajte si, kaj je mogoče storiti s trajnostnimi materiali v gradnji, samovozečimi vozili, električnimi letali in podzemnim prenosom materialov."

Arhitekturno zasnovo mesta je oblikoval danski arhitekt Bjarke Ingels oziroma njegov biro BIG. V središču je zasnovan velik razgledni stolp, poimenovan Equitism, obdan z vrsto blokovskih stolpnic. Sama zasnova mesta bi združevala prebivalce in obiskovalce.

"Streha iz fotovoltaike, dvignjeno skladišče in aeroponsko kmetovanje bi omogočili, da bi se vse proizvedene dobrine lahko delile in distribuirale med prebivalci."

Ingels s podjetjem za oblikovanje modularnih bivališč

Ingels je sicer pred dnevi ustanovil podjetje za oblikovanje modularnih bivališč.

"Naši domovi so vse dražji in imajo nižjo kakovost bivanja," je za Dezeen pojasnil Ingels. "Izbire je zelo malo. 99 odstotkov vseh domov je enakih, a ljudje smo si različni," je še dejal arhitekt, ki se je te dni znašel pod plazom kritik danskih medijev, saj naj bi se smučišče Copenhill, ki ga je zasnoval, moralo zapreti, saj da umetna površina za smučanje propada hitreje od pričakovanj. Upravljavec smučišča sicer navedbe zanika.