Foto: ©Michel Denancé
Foto: ©Michel Denancé

"Če pomislim, kakšen objekt bi bil idealen za zasnovo prostora za sodobno umetnost, mi na pamet najprej pade elektrarna," je dejal priznani italijanski arhitekt Renzo Piano.

Projekt pa je tudi trajnostno naravnan, saj so štiri stare dimnike iz opeke nadomestili s kovinskimi. Ti bodo zajemali najčistejši zrak z višine 70 metrov nadmorske višine, kar omogoča naravno prezračevanje in manjšo porabo energije. Velik del projekta pa je tudi narava. Ob samem objektu so zasadili "gozd" več sto brezovih dreves.

Amfiteater, izobraževalno središče in še kaj

Impresiven pa je tudi prostor nekdanje elektrarne GES-2, zgrajene med letoma 1904 in 1908, ki se razprostira na kar 20.000 kvadratnih metrih. Tematsko je razdeljen na rezidenčni del za umetnike, amfiteater, izobraževalni center in knjižnico. Investitor projekta je fundacija V-A-C, ki je v lasti ruskega milijarderja Leonida Mihelsona.

V umetniški kolekciji tudi Kandinsky in Richter

Novi objekt, umeščen na t. i. otoku Rdeči oktober v samem središču Kremlja, ima tudi impresivno kolekcijo umetnin, imenovano kolekcija V-A-C, v kateri so dela umetnikov, kot so Wassily Kandinsky, Gerhard Richter in Christopher Wool, poroča portal Archipanic.

Območje Rdečega otoka je izjemno priljubljeno med Moskovčani. Med drugim so na tem mestu nekdanjo tovarno piškotov spremenili v tehnološki inkubator za zagonska podjetja s kavarno in restavracijo. Tu je tudi Strelka institut, neprofitni mednarodni izobraževalni projekt za medije, arhitekturo in oblikovanje, pa tudi gledališče Udarnik.

Šola umetnosti za nove generacije umetniških kuratorjev in kritikov

Priznani italijanski arhitekt si je notranjost nekdanje elektrarne zamislil v sklopih, ki jih je poimenoval glede na njihovo namembnost.

Državljanski del sestavljajo odprti prostori in dejavnosti, ki se povezujejo tudi z zunanjim, uličnim dogajanjem. Notranji trg je vhodni del, ki obiskovalca vpelje v izkušnjo V-A-C. Sledi knjižnica in medijsko vozlišče na severnem delu objekta, kjer je tudi rezidenčni del za umetnike, na južnem pa brezplačne umetniške razstave in restavracija.

Del, poimenovan Dobrodošli, je na sami sredini objekta, vanj pa se vstopi z Notranjega trga. Tu so umeščeni tehnični prostori, kot je blagajna, informacijski center in trgovina.

V prvem nadstropju je podest s sedišči, ki gledajo v gozd oziroma v krošnje dreves, ter zaprti avditorij.

Izobraževalni del, iz katerega je viden razstavni prostor, vsebuje pa Šolo umetnosti, namenjeno novim generacijam umetniških kuratorjev, kritikov in zgodovinarjev. Vseživljenjsko učenje pa ima učilnice in delavnice, ki so namenjene tudi javnosti.