Njegovo istoimensko razstavo predstavljajo v ljubljanskem Centru Rog.

Poznavalec lončarstva Urban Magušar bo ob razstavi tudi predaval in vodil več delavnic. Foto: Center Rog
Poznavalec lončarstva Urban Magušar bo ob razstavi tudi predaval in vodil več delavnic. Foto: Center Rog

Danes ob 18.00 bodo v Centru Rog odprli razstavo, ki predstavlja raznolikost gline in številčnost lokalnih nahajališč po Sloveniji, obenem pa tudi njeno rabo in pomen za lončarsko tradicijo. Magušar je že pred leti v sodelovanju z več kot 35 lončarji in lončarkami, oblikovalci in oblikovalkami keramike ter drugimi posamezniki in posameznicami iz vse Slovenije sestavil katalog več kot 100 vzorcev slovenskih glin. To je bil prvi korak širše zastavljenega projekta, v katerem si je zadal opozoriti na pomen slovenske lončarske tradicije in jo iztrgati pozabi. Najprej je treba poznati nahajališča in lastnosti lokalnih glin, saj sam material pomembno vpliva na samo pripravo, tehniko oblikovanja, okras ter s tem končno podobo izdelka.

Foto: Center Rog
Foto: Center Rog

Zato so zbrane vzorce v Magušarjevi hiši testirali in ugotavljali njihove osnovne lastnosti: krčenje, poroznost, granulacijo, barvo. Razstava predstavlja rezultate testiranj, ki so tako podlaga za nadaljnjo obdelavo oz. oblikovanje. Izhodiščna ideja je namreč, da se je treba vrniti k temeljem in razumevanju samega materiala, ki so ga lončarji dolga stoletja uporabljali, da se lahko od tu nadaljuje tradicija, ki v času, ko jo ohranja le še nekaj tradicionalnih lončarjev, potrebuje nasledstvo. Spoznanja so tako lahko izhodišče za sodobne ustvarjalce pri oblikovanju keramičnih izdelkov, ki bi na eni strani odgovarjalo potrebam današnjega časa, hkrati pa kazalo razumevanje za domačo lončarsko tradicijo.

Foto: Center Rog
Foto: Center Rog

Posamezne vzorce so žgali pri temperaturi od 800 do 1300 stopinj Celzija, na ta način pa ugotavljali temperaturna območja sintranja (spreminjanja gline v obstojno formo) in taljenja.
"Na prvi pogled razstava deluje znanstveno, kar je prav, saj je glina strog in moder učitelj zemeljskih zakonitosti. Po drugi strani je pa res, da se z glino že dolgo družim in da se veliko pogovarjava. Postala sva si intimna," pravi Magušar.

Magušar bo o namenu in poteku projekta predaval v četrtek, 7. marca, ob 18.00, ob razstavi, ki bo odprta do 6. aprila, pa bo vodil tudi delavnice.