Klemen Rodman (1960–2023). Foto: Osebni arhiv
Klemen Rodman (1960–2023). Foto: Osebni arhiv

Klemen Rodman je v slovenskem kulturnem prostoru pustil pečat, ki bo ostal viden predvsem v gorenjskih občinah, čeprav širina njegovih del presega arhitekturne in prostorsko zaznamovane oblikovalske naloge. Bil je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, ki je krajino oblikoval po principih minimalizma, geometrije, jasnih črt in simbolov, značilnimi za lokalno okolje.

Za svoja dela je prejel številne nagrade znotraj stroke arhitekture in oblikovanja, med katerimi izstopa Plečnikova medalja za projekt o življenju in delu enega izmed ustanoviteljev moderne slovenske arhitekture, radovljiškega arhitekta Ivana Vurnika, ki jo je prejel leta 1995. Prejel je tudi plaketo občine Radovljica, prvo nagrado natečaja Bled 1000 let leta 2002, 2. nagrado na državnem natečaju za idejni predlog novih simbolov in zastave Republike Slovenije leta 2004. V zadnjem času izstopata njegovi oblikovanji za grb občine Žirovnica in spomenik Harmonika in dežnik v krožišču v Lescah kot poklon Slavku in Vilku Avseniku ob 60-letnici njune glasbene poti.

Sorodna novica Harmonika in "marela" za brata Avsenik: Nisem mogel verjeti, da nekdo že pred smrtjo lahko dobi tak spomenik

Oblikoval je stole, ulično opremo, grbe, blagovne znamke, zibke, ptičje krmilnice ...
Klemen Rodman se je rodil 27. februarja leta 1960 in postal javnosti znan na začetku 80. let preteklega stoletja, ko je svojo pot začel kot dijak ljubljanske šole za oblikovanje in fotografijo. Najpomembnejše izkušnje je pridobil skozi prakso kot sodelavec posameznih arhitektov, oblikovalskih ateljejev, oglaševalskih agencij, izvedel je vrsto zaščitnih znakov, emblemov, celostnih grafičnih podob in drugih oblikovalskih nalog. Rad se je posvečal klasični temi moderne arhitekture, oblikovanju kovinskih serijsko zasnovanih stolov.

Njegovi (radovljiški) stoli se ponašajo s certifikatom kakovosti, ki ga je izdalo Združenje za izdajanje certifikatov kakovosti za območje Evrope, izdane in predstavljene tudi v katalogu Radovljiški stoli leta 1996. Med značilne primere Rodmanovih sintez arhitekturnih in oblikovalskih pristopov uvrščajo tudi dvoje drobnih, hkrati uporabnih in estetsko dognanih predmetov oziroma predmetnih nizov: variacije ptičjih krmilnic in valilnic ter otroško zibko Nina Nina, ki je bila leta 2002 postavljena ob bok takratnemu finskemu, italijanskemu in nemškemu industrijskemu oblikovanju.

V 90. letih se je posvetil arhitektu Ivanu Vurniku
Skupaj s sodelavci je leta 1992 pripravil strokovni posvet o delu in življenju Ivana Vurnika in dve leti pozneje tudi postavil fotografsko razstavo z Miranom Kambičem o arhitekturi Ivana Vurnika v Ljubljani in v Piranu, ki je leta 1995 prek Ljubljane in Radovljice prispela tudi do Dunaja, Prage in Budimpešte. Skupaj s sodelavcem Renatom Repšetom in Miranom Kambičem je Klemen Rodman leta 1996 za izvedbo projekta Vurnik dobil Plečnikovo medaljo.

Bankovec za 1 lipo, ki ga je oblikoval Klemen Rodman. Foto: preseren.net
Bankovec za 1 lipo, ki ga je oblikoval Klemen Rodman. Foto: preseren.net

Njegova dela gradijo podobo občin Radovljica, Žirovnica in Bled. V Radovljici je na primer zasnoval mestne svetilke, oblikovane v sklopu kovaškega šmarna v Kropi in blejska avtobusna postajališča, v katerih se poteze kozolca prepletajo s takratnimi oblikovalskimi smernicami. Med njegovimi nagradami izstopa tudi druga nagrado za celostni predlog novih simbolov in zastave Republike Slovenije, ki ga je komisija dodelila predlogu žirovniškega oblikovalca. Oblikoval je tudi serijo bankovcev lipa za prvo slovensko neuradno valuto, katere idejni vodja projekta je bil Bogdan Oblak - Hamurabi.