Novo občinsko vodstvo bi načrtovano kulturno prizorišče postavilo na lokacijo zdajšnjega, dotrajanega kulturnega doma. Foto: FPA/Zdravko Primožič
Novo občinsko vodstvo bi načrtovano kulturno prizorišče postavilo na lokacijo zdajšnjega, dotrajanega kulturnega doma. Foto: FPA/Zdravko Primožič

Iz izolskega odbora SD-ja so danes sporočili, da še podpirajo gradnjo na območju Male opreme.

Sorodna novica Kaj čaka načrtovani kulturni center v Izoli po zamenjavi občinskega vodstva?

Ideja za EPK, a je naslov spolzel med prsti
Projekt kulturnega centra, ki bi stal na območju nekdanje tovarne Mala oprema in bi zadoščal potrebam obalno-kraške regije, je nastal, ko so se štiri obalne občine potegovale za naziv Evropska prestolnica kulture. Ker sta ta projekt pridobili Gorica in Nova Gorica, v Izoli ne morejo več računati, da bo država pokrila več kot polovico naložbe, v Kopru, Piranu in Ankaranu pa projekta ne nameravajo sofinancirati, so pojasnili na občini Izola.

Razmišljajo o novi lokaciji
Novo občinsko vodstvo ima pomisleke tudi glede poplavne varnosti območja Male opreme. Gradnjo novega kulturnega prizorišča podpirajo, postavili pa bi ga na mesto zdajšnjega dotrajanega kulturnega doma ali na drugo lokacijo, ki ni neposredno ob morju.

V stranki SD, ki ima v občinskem svetu dva predstavnika, so izrazili začudenje nad to odločitvijo. Kot so zapisali, bi morali o usodi tako pomembnega prostora sprožiti širšo razpravo. Spomnili so, da so v preteklosti že obravnavali različne možnosti za umestitev kulturnega centra in da je več dokumentov za projekt potrdil občinski svet. Poudarili so, da je izbrana rešitev Ark Arhitekture Krušec na arhitekturnem natečaju plod večletnega dela strokovnjakov.

"Mogoče je poiskati cenejšo rešitev"
Arhitekt Tomaž Krušič je ob predstavitvi koncepta dejal, da je lokacija "ena najboljših, ki bi si jih lahko zamislili", saj ni v starem mestnem jedru, temveč v neposredni bližini, med morjem in mestnim drevoredom. Prepričan je, da je "idealna za veliko javno zgradbo z javnim zunanjim prostorom".

Zapisali so, da župan lokacije "ne more samovoljno označiti za neprimerno in predlagati premika na drugo lokacijo" in da "argument poplavne ogroženosti ne zdrži, saj so natečajne rešitve morale upoštevati jasne smernice Inštituta za vodarstvo". Ob tem so dodali, da ne bodo "trmasto vztrajali" pri izbrani rešitvi in da je mogoče poiskati cenejšo rešitev.