Med predstavljenimi deli je tudi Plečnikova celovita ureditev Ljubljane. Foto: MGML
Med predstavljenimi deli je tudi Plečnikova celovita ureditev Ljubljane. Foto: MGML

Potujoča razstava je nastala leta 2017 v sklopu Plečnikovega leta in je namenjena predstavitvi življenja in dela Jožeta Plečnika. Na ogled je na fakulteti za arhitekturo in urbanizem tamkajšnje univerze, odprtju pa sta sledila predavanje o Plečniku ter okrogla miza.

Odprtju razstave sta sledila predavanje o Plečniku in okrogla miza. Foto: Arhiv Ars
Odprtju razstave sta sledila predavanje o Plečniku in okrogla miza. Foto: Arhiv Ars

Postavitev je nastala v sklopu Plečnikovega leta, ko smo se spominjali 145. obletnice arhitektovega rojstva in 60. obletnice njegove smrti. Med drugim predstavlja za vpis nominirane stavbe in ureditve, kot so Žale, cerkev sv. Frančiška v Šiški in cerkev sv. Mihaela na Barju ter celovite ureditve po Ljubljani, od Vegove ulice do Narodne in univerzitetne knjižnice do mostov in nabrežij v Ljubljani z zaključkom na Plečnikovi tržnici. Omenjenim pa so dodane tudi nekatere manj znane ureditve in stavbe, med njimi Plečnikova hiša ter današnja Plečnikova, nekoč pa uršulinska gimnazija.

Odprtja razstave se je udeležilo več kot 50 ljudi, od študentov, profesorjev, arhitektov, predstavnikov diplomatskega zbora v Sao Paulu, novinarjev in tam živeča slovenska skupnost, prijatelji Slovenije in preostali ljubitelji arhitekture. Zbrane je v imenu rektorja Univerze v Sao Paulu pozdravil namestnik predstojnice fakultete za arhitekturo in urbanizem Eugenio Queiroga, v imenu veleposlaništva pa veleposlanik Alain Brian Bergant, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Braziliji.

Razstava je namenjena predvsem predstavitvi za vpis nominiranih stavb in ureditev. Foto: BoBo
Razstava je namenjena predvsem predstavitvi za vpis nominiranih stavb in ureditev. Foto: BoBo

Bergant je pred odprtjem razstave namestniku predstojnice izročil knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani v angleškem jeziku in Zgodovino Slovenije v portugalskem jeziku. Zahvalil se je ekipi fakultete za sodelovanje pri razstavi, ki se v Braziliji predstavlja že četrtič. Svoje vtise o Sloveniji in lepotah Plečnikovih mojstrovin je delila tudi prva veleposlanica Brazilije v Sloveniji Debora Vainer Barenboim - Šalej.

Po odprtju razstave je kakšnih 150 slušateljev prisluhnilo predavanju o Jožetu Plečniku, ki ga je vodila slovenska arhitektka Darja Kos Braga. Po predavanju pa je bila organizirana še okrogla miza v družbi poznavalca Plečnikove arhitekture Huga Segawe in asistentke Marine Amado.

Razstavo sta za mrežo slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini tedaj pripravila Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Muzej in galerije mesta Ljubljane – Plečnikova zbirka pod pokroviteljstvom ministrstva za kulturo.