Jane Withers je pred kratkim v Milanu dobila oblikovalsko nagrado za eksperimentacijo. Foto: janewithers.com
Jane Withers je pred kratkim v Milanu dobila oblikovalsko nagrado za eksperimentacijo. Foto: janewithers.com

Bienale, ki bo v Ljubljani pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) potekal med 29. majem in 26. septembrom 2022, po besedah kustosinje Jane Withers pomeni priložnost seznanjanja z obetavnim gibanjem v sodobnem oblikovanju, ki v vernakularnih tradicijah in v nezahodnih kulturah išče scenarij za prihodnost. "Naš način življenja v industrializiranih družbah je več kot očitno pospešil podnebno katastrofo, zato moramo, če želimo izpeljati trajnostno revolucijo, prevzeti drugačen način razmišljanja in druge vrednote," so besede Jane Withers povzeli v MAO. Kot je napovedala, se bo BIO 27 osredotočal na odzive lokalnih skupin oblikovalcev na globalne procese in oblikovanje v lokalnem kontekstu.

Ne toliko razstava, bolj "zbirka zgodb"
Raziskovalni, interdisciplinarni in medkulturni projekt Supervernakularno ne bo običajna razstava oblikovanja in arhitekture. Zamišljen je kot zbirka zgodb, pripovedovanih skozi študije primerov, ki razkrivajo, kako lahko te zamisli postanejo izhodišče za sodobne inovacije. Ob oblikovalskih projektih z različnih koncev sveta se bodo obiskovalci seznanili z vrsto izbranih projektov, ki bodo prikazali potencial, ki ga ima vernakularni pristop pri reševanju regionalnih in globalnih problematik v primerjavi z drugimi sodobnimi pristopi k podnebnim spremembam, lahko preberemo na spletni strani muzeja.

Lokalno pred globalnim
Kot še piše, BIO 27 nadgrajuje strategijo bienala, ki želi premisliti in poglobiti raziskovanje prihodnosti ter okrepiti lokalni domet. Poudarek bo na oblikovanju, ki se odziva na lokalne potrebe in kontekste, izbrani projekti pa bodo črpali iz lokalnih razmer, virov in materialov. Vloga oblikovanja v okoljskih in podnebnih vprašanjih pa je rdeča nit, ki bo povezovala več prihodnjih izdaj bienala, napovedujejo v muzeju.

Razstavo Supervernakularno in izbrane oblikovalske projekte, ki jih bo maja 2022 v Ljubljani gostil MAO, bo dopolnil program spremljevalnih dogodkov, ki bodo potekali na različnih prizoriščih po Ljubljani.