Nekdanje sanitarije v obliki šesterokotnega kioska so od leta 2011 do 2021 služile kot turistično informacijsko središče, kjer so prodajali vstopnice za gledališče in London Pass. Nadzemni prostor meri le 23 kvadratnih metrov, vendar se spiralno stopnišče spušča v šestkrat večjo klet, ki meri 134 kvadratnih metrov, poroča Artnet.

Foto: AP
Foto: AP

Stoji tik za muzejem, na križišču ulic Charing Cross Road, Orange Street in Irving Street. To je tik čez cesto od novega glavnega vhoda Portretne galerije na severni strani stavbe. Razkrili ga bodo, ko se bo muzej junija znova odprl po triletnem zaprtju zaradi prenove.

V bližnji prihodnosti galerija razmišlja o začasni uporabi kioska, ko bo muzej to poletje znova odprt. Nato pa namerava zaprositi za dovoljenje Westminstrskega sveta, da poruši obstoječi kiosk in postavi nov vhod, poroča Art Newspaper. Najverjetneje bo razpisan arhitekturni natečaj za preureditev prostora za organizacijo razstav ali morda filmov in performansov. Ker bo imel ločen vhod od glavnega prostora, bi lahko deloval pozno v noč.

Kupnina je bila vzeta iz donacije v vrednosti 12 milijonov evrov, ki jo je prispeval britansko-ameriški filantrop Len Blavatnik, rojen v Ukrajini, za financiranje skorajšnje popolne prenove galerije, ki vključuje načrte arhitektov Jamie Fobert. V zahvalo za darilo se bo devet muzejskih galerij v prvem nadstropju preimenovalo v Blavatnikovo krilo.

Več kot 50 milijonov evrov za razširitev
Blavatnik je bil v zadnjih letih glavni donator londonskih muzejev, pri čemer je Tate Modern svojo najnovejšo razširitev leta 2017 poimenoval Blavatnikova stavba, galerija Courtauld pa je svoje galerije v šestem nadstropju po koncu prenove leta 2021 krstila za Blavatnikove sobe.

Portretna galerija je za svoj trenutni projekt zbrala več kot 50 milijonov evrov. To je instituciji omogočilo razširitev na načrtovani podzemni prostor.