Na Linhartovem trgu je 18. uri potekala slovesnost ob prazniku Krajevne skupnosti Radovljica, uro pozneje pa je v Šivčevi hiši sledilo odprtje razstav Mesto nagovarja meščane in Soba. Vurnikove dneve namreč popestrijo razstave, ki jih Center arhitekture Slovenije pripravi v sodelovanju s povabljenimi institucijami, ki hranijo in raziskujejo delo zakoncev Vurnik.

Vurnikova hiša na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Foto: BoBo
Vurnikova hiša na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Foto: BoBo

K soustvarjanju razstav vsako leto povabijo študente različnih fakultet, saj želijo, da delo zakoncev Vurnik poleg študija njunega dela postane tudi navdih za mlade ustvarjalce različnih umetniških smeri. Tokrat bodo v okviru Vurnikovih dni pripravljali projekcije Vurnikovih vzorcev na Linhartovem trgu.

Razstava Soba pa ponuja premislek o prenovi nastanitev in komunikacijskih poti v Hiši Linhart, ki je bila pred nekaj leti prenovljena v manjši hotel z nekaj sobami in restavracijo. Novi lastniki, ki vodijo restavracijo, zdaj iščejo alternativne možnosti postrežbe hrane v hotelskih sobah. Ambientalni potencial razmisleka izven okvirja ustaljene restavracijske strežbe odpira različne poglede na prostorsko interakcijo različnih poti.

Ob 20. uri so v Radovljiški graščini podelili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta arhitekture, krajinske arhitekture ali urbanizma, ki so jo Center arhitekture Slovenije, občina in krajevna skupnost Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru ustanovili leta 2018 ob stoletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran prav na Vurnikovo pobudo.

Razstave bodo na ogled do konca junija, do katerega se bo zvrstil še cel niz dogodkov. 10. junija bo potekalo Vurnikovo filmsko popoldne za mlade z delavnico, 14. junija bo sledil Vurnikov filmski večer z dokumentarnim filmom o arhitektu Edvardu Ravnikarju. 17. junija bodo pripravili večer s poezijo in pesmimi Ivana Hribovška ob stoletnici njegovega rojstva. Za sedmošolce bodo preko celega junija potekale delavnice Igriva arhitektura. Ves mesec bo v Hiši Linhart na voljo tudi meni in pogrinjek zakoncev Vurnik.

Ivan Vurnik (1884–1971) je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija eden od začetnikov slovenske arhitekture. Na Vurnikovih dnevih ga predstavljajo kot strokovnjaka, profesorja in inovatorja – umetnika, pomembnega za celotno Slovenijo. Skupaj z ženo Heleno Kottler Vurnik (1882–1962) sta bila začetnika narodnega sloga v arhitekturi in umetnosti v 20. letih 20. stoletja v Sloveniji.