Jaka Berger, ki ustvarja tudi pod imenom Brgs, je bobnar, tolkalec, skladatelj in improvizator.

Prvenec je posnel leta 2006, to je bila freedžezovska plošča Bas trio z Achillom Succijem in Samom Šalamonom za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov. Z njim izdaja solistična dela, ki imajo stalne objave v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo.

Sorodna novica Darla Smoking ali predrugačenje tradicij kot odgovor prehitremu sodobnemu svetu

V preteklosti je bil med drugim član tolkalske zasedbe Strojmachine in sodeloval z zasedbo Katice. Danes redno razvija eksperimentalni projekt Partija z vizualnim umetnikom Matejem Stupico in koncertira s skupino Darla Smoking.

Letos je pri njegovi založbi Zvočni prepihi izšla plošča Breakfast With Cardew, ki je njegova interpretacija del skladatelja in pianista Corneliusa Cardewa. V času epidemije in samoosamitve je sicer izdal vrsto plošč. Več jih je uvrstil v t. i. okoljevarstveni projekt, med njimi sta denimo Fall of The Invisible Tree in Plastic Whales, ustvaril pa je tudi ploščo z izpovednimi motivi in jo naslovil Doma Sedim In Jokam – Bolečina za svet, boben, povratno zanko in srcozlom.

Leta 2016 je izvedel kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenjskega toka, ki je bilo, kot pravi, njegovo najzahtevnejše avtorsko delo. Leta 2019 je izdal ploščo, posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu v sodelovanju s Dejanom Berdenom ter izdal plošči z zasedbama Bootleg Unit trio in Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records. Kritiško je bila zelo uspešna plošča Fresh dust trio, ki jo je ustvaril s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom.

Deluje tudi v filmu in gledališču. Bil je denimo performer gledališke predstave Gremo Vsi! v režiji Mareta Bulca in ustvaril glasbo za lutkovno plesno predstavo Rdeča kapica Zorana Srdića Janežiča in Jane Putrle Srdić. Soustvaril je glasbeno podlago za filma Divji Vzhod, kratki film Maje Prelog, in Kopanje, kratki film Simona Intiharja. Oba sta nastala v produkciji AGRFT-ja.

V zadnjem času je zasnoval Poetrix, serijo zvočnih eksperimentov, ki se ukvarja z zvočno predelavo besede. Izdaja obsega knjigo v kompletu z USB-jem z zvočnim prevodom. Zvočne prevode je naredil Berger, poezija pa je delo sodobnih literarnih avtorjev in avtoric, med njimi so Tibor Hrs Pandur, Vesna Liponik, Blaž Božič, Andreja Štepec, Dejan Koban, Nina Dragičević, Matjaž Zorec, Ana Pepelnik, Tone Škrjanec in Gregor Kos. Poetrix so založili zavod Radio Študent, Literarno društvo I A in založba Zvočni Prepihi.

Obenem izvaja tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji iz vsega sveta. Kot pravi sam, je glasba v središču njegovega življenja, že odkar je prvič zaslišal bobne v glasbi. Več v Avtoportretu.