Marko Mele bo funkcijo nastopil 1. januarja 2023. Foto: Univerzalni muzej Joanneum
Marko Mele bo funkcijo nastopil 1. januarja 2023. Foto: Univerzalni muzej Joanneum

Odločitev o izbiri 43-letnega Marka Meleta je bila sprejeta soglasno, na tej funkciji bo ostal do leta 2027. Za to delovno mesto je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA prispelo devet prijav. Mele je bil doslej zadolžen za urejanje prazgodovinske zbirke graškega arheološkega muzeja in je med drugim lani vodil izkopavanja pod graškim gradom.

Inovacija, sodelovanje in premik iz muzejskih prostorov
Mele je v prvem odzivu izrazil željo, da si želi "več poguma za inovacije". Kot enega od največjih izzivov za prihodnost je poudaril vključevanje mladine v muzejski program. Kot je dejal v odzivu za slovensko uredništvo avstrijske televizije ORF, je izredno srečen in presenečen, se pa zaveda, da bo potrebno trdo delo in se bo treba "pripraviti na zelo zanimive čase".

Dodal je, da je Joanneum zanj muzej, ki se lahko razvija s tremi močnimi elementi. To so, inovacija, sodelovanje in premik iz muzejskih prostorov navzven. Sam muzej kot takšen po njegovih besedah doživlja stalno spremembe, ki se jim bodo morali tudi v prihodnosti prilagoditi.

Univerzalni muzej Joanneum združuje 19 muzejskih enot. Foto: Univerzalni muzej Joanneum
Univerzalni muzej Joanneum združuje 19 muzejskih enot. Foto: Univerzalni muzej Joanneum

Soočanje sodobnih muzejev z zelo velikimi izzivi
"Računam, da bomo imeli v nekem obdobju tukaj muzej, ki zelo zgodaj povabi Štajerke in Štajerske v svoje prostore in z njimi skupaj razvija skupno vizijo in potem to tudi živi navzven," je še dodal. Po njegovem se sodobni muzeji soočajo z zelo velikimi izzivi; "od tega, kako pridobiti nove skupine ljudi, predvsem generacijo, ki jo bomo mogoče izgubili, če ne bomo naredili določenih sprememb, in jih privabili v muzej, in kako narediti muzej primeren kraj, kjer je mogoče preživeti svoj prosti čas".

Velik učinek na muzeje 21. stoletja ima po njegovih besedah tudi digitalizacija, ki "se nas vseh dotika in v tem smislu je razvoj neustavljiv in temu se mora muzej prilagoditi". Dodal je, da je tretja stvar, ki mu je zelo pri srcu, inovacija, "razvijati nove stvari in jih tudi v okviru muzeja preizkusiti".