Tudi prva arktična umetnost je nastajala tedaj, ostaline takratnih ljudi pa bodo maja predstavili v Britanskem muzeju v Londonu.

Inuitske sani iz kosti arktičnega kita in severnega jelena ter lesa. Foto: Britanski muzej
Inuitske sani iz kosti arktičnega kita in severnega jelena ter lesa. Foto: Britanski muzej

Postavitev z naslovom Arktika: kultura in podnebje bo od 28. maja do 23. avgusta osvetljevala zgodovino Arktike in njenih prebivalcev. Na razstavo bodo med drugim vključene redke 28.000 stare arheološke najdbe, ki so jih izkopali iz hitro odmrznjenih tal v Sibiriji. O tem, kako je živel paleolitski človek, bodo med drugim pripovedovali predmeti, kot so šivanke in nakit iz mroževih oklov, ter dekorativni predmeti, narejeni iz mamutovih oklov.

Iz okosti izdelane sani s pasjo vprego. Foto: Britanski muzej
Iz okosti izdelane sani s pasjo vprego. Foto: Britanski muzej
Maska. Foto: Britanski muzej
Maska. Foto: Britanski muzej

Predmete je za razstavo, največjo te vrste, posodila ruska akademija znanosti. Kot pravi vodja ameriške zbirke v muzeju Jago Cooper, je arheološko najdišče v severovzhodni Sibiriji izjemna zakladnica, obenem pa je tragično, ker predmete odkrivajo šele zdaj zaradi podnebnih razmer.

"S taljenjem Arktike se tali tudi permafrost, zmrznjena tla. Stvari, s katerimi so ljudje živeli v tej pokrajini in so neverjetno dobro ohranjene v teh zmrznjenih tleh, s taljenjem zdaj prihajajo na površje," pravi. "To je kot aleksandrijska knjižnica, ki jo je zajel požar... Zbiraš knjige, ki prihajajo na plano... Je izjemno okno v življenje, ki naenkrat izstopi iz zemlje."

Šivanke iz mroževine. Foto: Britanski muzej
Šivanke iz mroževine. Foto: Britanski muzej
Otroško oblačilo. Foto: Britanski muzej
Otroško oblačilo. Foto: Britanski muzej

Poseben arktični izum: šivanka
Razstava bo raziskovala zgodovino regije, kjer še vedno živi štiri milijone ljudi, od tega 400.000 staroselcev. O tem bo pripovedovala skozi značilnosti vremena in podnebne krize. Znanstveniki napovedujejo, da bo Arktika čez 80 let brez ledu. Kot vrhunce postavitve napovedujejo predmete iz arheološkega najdišča Yana Rhinoceros Horn v Sibiriji, 480 kilometrov severno od arktičnega krogaPo besedah sokuratorke razstave Amber Lincoln so bile šivanke pomemben arktični izum, uporabljali pa so jih za ustvarjanje oblačil.

Del postavitve bo posvečen predstavitvi družbenih, ekonomskih in političnih sprememb, s katerimi so se spoprijeli prebivalci Arktike kot posledico evropskega in ruskega raziskovanja regije, vključno z iskanjem severozahodnega prehoda in globalne trgovine s krznom. Na ogled bodo tudi nova umetniška dela in sodobne fotografije.

Losova žlica.  Foto: Britanski muzej
Losova žlica. Foto: Britanski muzej