Nova kulturna pridobitev, v okviru katere bo tudi muzej, posvečen suženjstvu, bo stala v bližini prestolnice Bridgetown na plantaži Newton. Projekt bo oblikoval britanski arhitekt David Adjaye, poroča Independent.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najprej bodo zgradili spomenik na grobišču sužnjev na omenjeni plantaži, ki bo kraj spomina in opomina na tiste, ki so bili prisiljeni v suženjstvo. Najstarejše in največje grobišče na Barbadosu so odkrili oz. odkopali v 70. letih prejšnjega stoletja. S pomočjo 3D-skeniranja so odkrili ostanke 570 sužnjev iz zahodne Afrike, ki so od okoli leta 1660 dalje delali na plantažah sladkornega trsa.

Del kulturnega središča bo tudi nov raziskovalni center, ki bo proučeval vlogo Barbadosa v suženjski verigi. Velja namreč za prehodni kraj, skozi katerega je milijone zasužnjenih Afričanov potovalo naprej v države obeh Amerik.

V projektu sodelujejo premierkin urad, barbadoški arhiv, muzej in zgodovinsko združenje. Arhiv je eden največjih na svetu o trgovini s sužnji, vključuje več milijonov strani zapisov o pretresljivih zgodbah ljudi, ki so jih z ladjami prepeljali na Barbados, potem pa prodali naprej na sever.

Dela za novo kulturno središče naj bi se začela prihodnje leto novembra, ob prvi obletnici razglasitve parlamentarne republike.