Papež v baziliki še ne bo maševal, v izogib množicam tudi še ne bo nagovarjal vernikov na trgu sv. Petra.

V petek je stekla čistilna akcija, med drugim so čistili marmorna tla cerkve iz 16. stoletja. Foto: Reuters
V petek je stekla čistilna akcija, med drugim so čistili marmorna tla cerkve iz 16. stoletja. Foto: Reuters

Bazilika, ki lahko sprejme 60.000 ljudi, je bila od 10. marca zaprta zaradi ukrepov, ki so jih uvedli v Italiji, eni od najmočneje prizadetih držav v pandemiji. Odprta je bila le posameznim vernikom za osebno molitev.

V petek je stekla čistilna akcija, med drugim so čistili marmorna tla cerkve iz 16. stoletja, ob bronastih vhodnih vratih pa so namestili razkužilnike za roke.

Tako cerkev sv. Petra kot še tri druge papeške bazilike bodo še naprej sledile priporočilom italijanskega notranjskega ministrstva, tako bodo med drugim omogočale dostop do bogoslužja v zaprtih prostorih le 200 ljudem hkrati. Pri zagotavljanju reda bo pomagala vatikanska švicarska garda in prostovoljci malteškega reda. Temperaturo bodo obiskovalcem predvidoma merili le ob večjih slovesnostih, so sporočili iz Vatikana.

Maša ob stoletnici Janeza Pavla II. Foto: Reuters
Maša ob stoletnici Janeza Pavla II. Foto: Reuters

Maša prek spleta
Papež Frančišek je sicer danes ob 100. obletnici rojstva Janeza Pavla II. obhajal zasebno sv. mašo pred grobom poljskega papeža, ki je bila predvajana tudi na spletu.

Tako kot v Vatikanu se bodo tudi drugod po Italiji odprle katoliške cerkve. Ljudje se bodo lahko udeleževali maš, se krstili, poročili, mogoči bodo tudi večji cerkveni pogrebi, a vse pod strogimi ukrepi nošenja mask in zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje. V katedrali v Milanu bodo denimo obiskovalcem okrog vratu obesili napravice, ki bodo začele piskati, če se bodo preveč približali sočloveku.

Mogočna bazilika daje Rimu s svojo kupolo značilni obris večnega mesta. Ambiciozna izgradnja bazilike se je odvijala v času, ko so živeli nekateri najbolj znani renesančni umetniki in arhitekti. Njen prvi arhitekt Donato Bramante je umrl osem let po postavitvi temeljnega kamna.

Velika razkuževalna akcija je bila zaključena v petek, a bodo cerkev tudi v bodoče redno čistili. Foto: Reuters
Velika razkuževalna akcija je bila zaključena v petek, a bodo cerkev tudi v bodoče redno čistili. Foto: Reuters

V Uffiziju hitijo, v Benetkah previdni
V sklopu sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bi lahko že danes vrata za obiskovalce ponovno odprli tudi muzeji in druge kulturne institucije v Italiji. Ne glede na to so se v mnogih odločili, da še nekoliko počakajo.

Rimski Kolosej bo tako za obiskovalce ponovno odprt konec maja. Medtem na tej zgodovinski lokaciji vzpostavljajo stroge varnostne ukrepe, ki vključujejo tudi postavitev merilnikov telesne temperature. V Doževo palačo v Benetkah bodo lahko obiskovalci ponovno vstopili šele junija, Galerija Akademija v Firencah bo vrata za obiskovalce znova odprla 2. junija.

Nekatere muzeje pa nameravajo odpreti hitreje. Tako bodo rimski Kapitolski muzej ponovno odprli že v torek, kmalu nameravajo ponovno odpreti tudi galerijo Uffizi v Firencah.