Najdba pa bi lahko dala nove podatke tudi o življenju villanovske skupnosti, predhodnice etruščanske kulture.

Slika je simbolična. Foto: Reuters
Slika je simbolična. Foto: Reuters

Na najdbo so naleteli med gradnjo novega športnega centra v mestu, ki leži v bližini Firenc, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V nekropoli so našli ostanke šestih jaškastih grobov, v katerih so bile posode iz terakote, v njih pa pepel pokojnih. Zraven so ležali tudi drugi grobni pridatki. V številnih drugih grobovih so se ohranili posmrtni ostanki pokojnih, ki so bili pokopani s skeletnim pokopom.

Med najdenimi predmeti so bili tudi takšni za osebno uporabo, denimo lasnice, ogledala, glavniki, prav tako igralne figurice, kocke, steklene posode za balzame, zlati uhani in oljne svetilke.

Antonella Ranaldi, ki je v mestu Firence pristojna za arheologijo, umetnost in krajino, je dejala, da gre za najdbo, ki se časovno razteza čez več stoletij, in da ponuja fascinanten vpogled v življenje na tem območju pred 2000 in več leti.

Tudi sledi villanovske kulture
Prazgodovinska villanovska kultura je v severni Italiji obstajala med 1100 in 700 pred našim štetjem, torej pred vzponom etruščanske kulture. Gre za najzgodnejšo železnodobno kulturo srednje in severne Italije. Razvila se je iz kulture žarnih grobišč srednje Evrope. Zanje je bilo značilno, da so svoje umrle kremirali in njihov pepel položili v lončene žare z značilno obliko dvojnega stožca. Brez prekinitve so kulturo ok. leta 900 nasledili Etruščani. Njihova kultura je bila izjemno bogata in visoko razvita, vendar pa o njej ni ohranjenih veliko sledi, zato so tovrstne najdbe med arheologi toliko večji razlog za veselje. Etruščanska kultura slavi po svojih imenitno poslikanih nekropolah, ki pa vseeno predstavljajo le majhen del etruščanske umetnosti.