Foto: BoBo
Foto: BoBo

Grboslovno in zastavoslovno društvo Heraldica Slovenica že od zgodnjih 90. let preteklega stoletja skrbi za zastavo. V spomin na "narodnobuditeljsko" dejanje Lovra Tomana, ki je zastavo obesil na stavbi gostilne Zlata zvezda v Wolfovi ulici, tako vsako leto 7. aprila na tej lokaciji ob 16.30 zamenjajo slovensko državno zastavo. Ta datum se je po zaslugi društva od leta 1998 uveljavil kot dan slovenske zastave.

Množična uporaba zastav na športnih prireditvah
V Heraldici Slovenici predlagajo, da bi zastavi lahko posvetili ves april. "V društvu opažamo, da se je zastava zelo lepo prijela na raznih športnih prireditvah, na katerih se zastave množično uporabljajo. Po drugi strani nas žalosti, da se po teh zastavah še zmeraj piše, kar je nesprejemljivo in ni lepa navada. Ob praznovanju 30-letnice Slovenije se je pojavilo izobešanje zastav velikank," je za Radio Slovenija povedal kancler društva Anže Hobič.

Zastava je lahko izobešena celo leto
Dodal je, da pa jih "najbolj žalosti, da se že zmeraj ne zavedamo tega, da imamo lahko zastavo izobešeno celo leto. Tako da imamo tudi na tem področju pripravljenih še nekaj projektov, da bi izboljšali to stanje." Po njegovem mnenju bi morali odnos do zastave izboljšati, tudi z novim zakonom, ki pa ne bi bil strožji, ampak bolj življenjski.

Dan slovenske zastave