Obenem pa bodo ustvarili prostorske pogoje za kulturne vsebine moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Kot je v sklepu o sofinanciranju Centra Rotovž navedlo ministrstvo, je vlogo Mestne občine Maribor za dodelitev interventnih sredstev za sofinanciranje projekta Center Rotovž, ki ga bodo predvidoma zaključili v prvi polovici leta 2024, prejelo 22. novembra.

V Center Rotovž bo umeščen tudi art kino
"Center ne bo le rešitev desetletja pereče prostorske in s tem razvojne problematike osrednje mestne knjižnice, temveč se z umeščanjem dela Umetnostne galerije Maribor v Center Rotovž naglaša polje moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, za katere je bil v času Evropske prestolnice kulture 2012 predviden, a nikoli zgrajen center MAKS,"
so zapisali.

"Država tokrat sofinancira srce tega mesta, mesto talenta in priložnosti, ki poleg odličnih ljudi, ki v tem mestu živimo, potrebuje tudi znanje."

Aleksander Saša Arsenovič

Prav tako bo v Center Rotovž umeščen art kino, s čimer bo v Mariboru in okolici nastalo nujno potrebno sodobno ustvarjalno in prezentacijsko središče avdiovizualnih vsebin, je ministrstvo navedlo v obrazložitvi sklepa.

Mestna občina Maribor je v vlogi opozorila, da so bili pogoji za delo Knjižnice Rotovž tako slabi, da je bilo treba zaradi zagotovitve varnosti in zdravja zaposlenih prostore knjižnice izprazniti, na novi lokaciji pa knjižnica sicer deluje, a v zelo okrnjeni obliki.

V Mariboru obenem nimajo primernega prostora za prezentacijo moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, prav tako ne sodobnega ustvarjalnega in prezentacijskega središča avdiovizualnih vsebin.

Večdesetletne sanje
Župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič je ob današnjem podpisu sklepa o sofinanciranju dejal, da so se Mariboru uresničile večdesetletne sanje. "Država tokrat sofinancira srce tega mesta, mesto talenta in priložnosti, ki poleg odličnih ljudi, ki v tem mestu živimo, potrebuje tudi znanje," je dejal. Dodal je, da bodo z gradnjo centra začeli že spomladi.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je povedala, da bolj veselega dneva kulture v Mariboru še ni bilo. "Zdaj verjamem, da ne bomo za vedno ostali v začasnih prostorih in da se bo naložba v resnici začela," je poudarila.

Ministrstvo za kulturo bo sofinanciralo mariborski Rotovž