Džingiskan (okoli 1155/1162–1227). Foto: Wikipedia Commons
Džingiskan (okoli 1155/1162–1227). Foto: Wikipedia Commons

Vodstvo muzeja kitajskim oblastem očita poskus, da bi na novo napisale zgodovino in predrugačile mongolsko kulturo. Kako torej govoriti o nekem predmetu, če se ti prepoveduje uporaba ključne besede? Poleg pojmov, ki se ne bi smeli pojavljati v povezavi z razstavo, pa naj bi Kitajska poskušala nadzirati tudi celotna obrazstavna besedila, zemljevide, brošure in preostalo gradivo, namenjeno tej postavitvi, piše Deutsche Welle.

V imenu človekovih, znanstvenih in etičnih vrednot
Francoski muzej je razstavo pripravljal v sodelovanju z muzejem Notranje Mongolije v kitajskem Hohhotu. Vendar je kitajski urad za kulturno dediščino poskušal spodbuditi spremembe na francoski strani, kar je vključevalo tudi pisanje novega sinopsisa.

Revidirano besedilo pa je pokazalo cenzorske posege in "elemente pristranskega pisanja na novo, cilj katerega je bil popolnoma izbrisati mongolsko zgodovino in kulturo v korist nove narodne pripovedi," je dejal Bertrand Guillet, vodja zgodovinskega muzeja v Nantesu. Dodal je, da so se odločili prekiniti priprave na razstavo "v imenu človekovih, znanstvenih in etičnih vrednot, ki jih zagovarjamo."

"Zdaj smo prisiljeni razstavo prestaviti na oktober 2024 zaradi zaostrovanja odnosa kitajske vlade do mongolske manjšine," je še zapisal Guillet v izjavi za javnost.

Ukinitev poučevanja v lokalnem jeziku
V kitajski pokrajini Notranja Mongolija, ki meji na Mongolijo, živi približno 6,5 milijona Mongolov. V pokrajini je bilo konec avgusta in na začetku septembra več protestov in šolskih bojkotov, potem ko so kitajski uradniki sporočili, da bodo šole od tega šolskega leta dalje poučevale zgodovino, politiko in literaturo v mandarinščini in ne v lokalnem jeziku.

"Načrtovana razstava o Džingiskanu in mongolskem imperiju v Nantesu je odpovedana zaradi pritiskov Pekinga za uveljavitev nove naracije komunistične partije Kitajske o manjšinah, pri čemer je šla tako daleč, da bi popolnoma nadzirala vse napisano ob razstavi in odstranila ključne pojme, kot so Mongoli … Noro!" je zapisal Antoine Bondaz, raziskovalec francoske Fundacije za strateške raziskave.

Sprva je bilo odprtje razstave načrtovano v prihodnjem tednu, vendar so ga zaradi pandemije koronavirusa zamaknili v prvo polovico prihodnjega leta. Zdaj pa po pisanju francoske tiskovne agencije AFP napovedujejo, da naj bi jo zamaknili v leto 2024 ter jo dopolnili z razstavnimi predmeti iz evropskih in ameriških zbirk.