Foto: EPA
Foto: EPA

Gre za zelo pomembno odkritje, ki bo prineslo nova spoznanja o zgodovini antičnega Sredozemlja, poudarjajo arheologi. Bronasti kipi so nastali v obdobju med 2. stoletjem pred našim štetjem in 1. stoletjem našega štetja, v obdobju, ko je bila starodavna civilizacija Etruščanov postopoma vključena v rimski imperij.

Foto: EPA
Foto: EPA

Največje nahajališče bronastih kipov iz etruščanske dobe
"Toskansko najdišče je največje nahajališče bronastih kipov iz etruščanske in rimske dobe doslej in eno najpomembnejših v celotnem Sredozemlju, še posebej zato, ker so bili do zdaj najdeni ohranjeni kipi iz tega obdobja večinoma iz terakote,"
je pojasnil arheolog in vodja izkopavanj Jacopo Tabolli. Odkritje je označil za edinstveno.

Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo kipi predstavljajo božanstva, ki so jih častili v svetišču v San Cascianu dei Bagni. Tega so najprej ustanovili Etruščani, nato pa so ga razširili Rimljani.

Našli tudi 5000 kovancev
Najdbe so posebej dobro ohranjene po zaslugi vroči izvirski vodi vrelcev. Na kipih so še vedno vidni napisi v etruščanskem in latinskem jeziku, vključno z imeni vplivnih etruščanskih družin. Med kipi sta tudi upodobitvi boga Apolona in Higieje, boginje zdravja in čistoče. Arheološka izkopavanja na tem območju potekajo tri leta, v tem času pa so našli tudi približno 5000 zlatih, srebrnih in bronastih kovancev.

Ena najpomembnejših najdb v zgodovini antičnega Sredozemlja
Generalni direktor italijanskih državnih muzejev Massimo Osanna je dejal, da gre za najpomembnejšo italijansko najdbo po bronastih najdbah iz Riaceja in "zagotovo za eno najpomembnejših bronastih najdb v zgodovini antičnega Sredozemlja". Leta 1972 sta bila v bližini Riaceja na jugu Italije najdena dva skoraj popolnoma ohranjena starogrška bronasta kipa iz 5. stoletja pred našim štetjem.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bronasti kipi, odkriti v toskanskih vročih vrelcih, bodo postali osrednji del novega muzeja, ki mu bodo sčasoma dodali tudi arheološki park.