Vrednost del v trenutni fazi, ki se zaključijo naslednje leto, je ocenjena na okoli 300.000 evrov, razlaga direktor muzeja Tone Kregar.

 V Fotohiši Pelikan bodo z gradbeno-obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje
V Fotohiši Pelikan bodo z gradbeno-obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan. Foto: Muzej novejše zgodovine Celje

Po njegovih besedah bo ministrstvo za kulturo projekt sofinanciralo v dveh letih v vrednosti 100.000 evrov. Z gradbeno-obrtniškimi in konservatorskimi deli bodo obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan, dokončali obnovo kletne etaže ter obnovo stavbnega pohištva in tlakov. Dela obsegajo še rekonstrukcijo ostrešja in ureditev podstrešja za nove muzejske namene, menjavo stavbnega pohištva in obnovo fasade. Obnovili bodo tudi tlake na manjšem vrtu in ploščadi pred vhodom v kletno etažo.

Josip Pelikan (1885–1977). Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Josip Pelikan (1885–1977). Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

"S temi deli projekt ureditve Fotohiše Pelikan še ne bo končan, saj bodo za ureditev vseh instalacij in prostorov potrebna še dodatna sredstva, se pa bomo želenemu cilju že močno približali," pravi Kregar.

Zapustil je 10.000 fotografij in steklenih plošč
Na prelomu iz 19. v 20. stoletje je celjski fotograf Johann Martin Lenz na današnji Razlagovi ulici v Celju dal zgraditi stanovanjsko hišo s prizidkom – fotografskim ateljejem oz. steklenim salonom. Po njegovi smrti je stavba prišla v last fotografa Josipa Pelikana, ki se je leta 1919 preselil v Celje, tam živel in delal skoraj šest desetletij ter mestu zapustil bogato zapuščino. Zapustil je 10.000 fotografij in steklenih plošč, arhiv obsega tudi dva ateljeja z vrsto fotografske in tehnične opreme, opisujejo na muzejski spletni strani.

Obnovljeni stekleni atelje, edinstven v Sloveniji in eden redkih v Evropi, je kot Fotoatelje in galerija Pelikan že več kot dve desetletji sestavni del Muzeja novejše zgodovine Celje. Ta je pred dvema letoma v upravljanje prevzel celotno stavbo in zasnoval muzeološko-konservatorski projekt razširitve Fotoateljeja in galerije Pelikan tudi na električni fotografski studio, Pelikanovo stanovanje ter kletne in podstrešne prostore.

Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Celovit in osmišljen muzejsko-kulturni kompleks pod krovnim imenom Fotohiša Pelikan, utemeljen na celjski, Pelikanovi fotografski dediščini in njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo in dejavnostjo, bo obiskovalcu omogočal sprehod skozi zgodovino in dediščino fotografije od konca 19. stoletja do danes v avtentičnem okolju, so zapisali v muzeju.

Velika priložnost obogatitve in revitalizacije mestnega jedra
"Kompleks bo dragocen tudi v evropskem in svetovnem merilu in bo ponudil veliko priložnost obogatitve in revitalizacije mestnega jedra in kulturno-turistične ponudbe," pa dodaja Kregar.