V nasprotju z lani je tokrat mnogo več dogodkov v živo. Na voljo bodo odprtja in vodenja razstav, otroške in družinske delavnice ter koncerti. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor, kjer dogodek usklajujejo, se bodo na primer spomnili preleta cepelina nad mestom junija 1931.

Muzejska ploščad v Ljubljani. Foto: Miloš Ojdanić/MMC RTV SLO
Muzejska ploščad v Ljubljani. Foto: Miloš Ojdanić/MMC RTV SLO

Zadnja štiri leta muzejsko noč usklajuje Muzej narodne osvoboditve Maribor. "Tudi letos se je, ne glede na nejasnosti v zvezi z epidemijo, prijavilo veliko muzejev in galerij, ki so se na to kljub vsemu izjemno dobro pripravili," pravi predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

Pridružile so se nove institucije
Koordinatorica projekta Simona Tripkovič je pojasnila, da so se pridružile tudi nove institucije, ki še nikoli niso sodelovale v tem projektu ali pa so se v zadnjih letih umaknile iz sodelovanja. Med njimi sta Muzej norosti Trate in državni zbor. Ta bo svoja vrata za javnost odprl med 18. in 22. uro. Na voljo bodo tudi vodeni ogledi, v znakovnem jeziku ga bo izpeljal poslanec Jani Möderndorfer, ob 20. uri pa bo obiskovalce nagovoril predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Letos dogodek prvič v 19 letih poteka brez podpore ministrstva za kulturo, saj to ni odobrilo sofinanciranja programov Skupnosti muzejev Slovenije. "Ocenili so, da ne izpolnjujemo več pogojev za sofinanciranje, ne glede na to, da smo največji ponudnik izobraževalnih vsebin za muzealce in hkrati edini, ki organiziramo nacionalne promocijske akcije. Tako smo odslej odvisni le od sebe, ampak to nas ne bo ustavilo," je povedala predsednica skupnosti.

Privabi okoli 40.000 ljudi
Največja slovenska muzejska akcija Poletna muzejska noč je namenjena promociji muzejev in galerij ter slovenske kulturne dediščine. Je le ena od akcij, ki jih organizira Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju z muzeji in galerijami. Je tudi najbolj obiskan dogodek, saj letno muzeje in galerije v šestih nočnih urah obišče okoli 40.000 ljudi, so še zapisali v Skupnosti muzejev Slovenije.

Lanska Poletna muzejska noč in dogodki ob slovenskem kulturnem prazniku so po besedah koordinatorice pokazali, da si ljudje želijo teh dogodkov. Obiskovalcem pa svetuje, da se pred prihodom pozanimajo glede pogojev obiska, saj so ti različni.