Posnetek z odprtja muzeja. Foto: Arhiv ORA Krasa in Brkinov d.o.o.-PE Komen
Posnetek z odprtja muzeja. Foto: Arhiv ORA Krasa in Brkinov d.o.o.-PE Komen

Muzej se razprostira na približno 400 kvadratnih metrih in predstavlja doslej največjo posamično naložbo v obnovo štanjelskega gradu; vredna je bila več kot 900 tisoč evrov. Muzej je namenjen predvsem družinam in šolskim skupinam

Izkušnja za vse čute
"Razstava je nekaj posebnega. Obiskovalec bo namreč Kras ne le spoznal in se o njem naučil veliko novega, temveč ga bo tudi zaslišal, otipal, zavonjal (...) Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa ter njegove narave in kulture, vsaka izmed tem razstave pa vključuje interaktivni moment, ki bo obiskovalcu razkril eno od skrivnosti Krasa,"
je ob odprtju povedal vodja TIC-a Štanjel Uroš Simčič.

Za dokončanje obnove gradu Štanjel, kjer je postavljena razstava, se je komenska občina že leta 2010 prijavila na razpis ministrstva za kulturo, a niso bili uspešni. Grad namreč takrat ni imel ustreznega statusa. Kot je povedal komenski župan Erik Modic, so to popravili in ob pomoči nekaterih služb ministrstva za kulturo jim je uspelo uvrstiti štanjelski grad kot enega od petih projektov, ki jih je ministrstvo dobilo iz naslova širjenja promocije biotske pestrosti in varstva narave.

"V tem sklopu se je lahko tudi obnovila kulturna dediščina. To se je potem vleklo do leta 2020, ko je bila podpisana pogodba o državnem sofinanciranju tega projekta. Deset let je trajalo in nato še dve leti, da smo izvedli ta projekt; torej ima kar dolgo brado," je o nastajanju danes odprtega muzeja še povedal župan Modic.