Foto: EPA
Foto: EPA

Resda je Andrea della Robbia (1435–1525) s svojimi prepoznavnimi keramičnimi deli pustil pomemben pečat v renesančnih Firencah, a njegov kip Marije Magdalene je 20. stoletje pričakal na drugem koncu Evrope. Bila je del zbirke münchenske galerije A S Drey, ki so jo vodili judovski lastniki, dokler niso zaradi preganjanja nacistov zaprli galerije in na dražbi prodali zbirke.

Kdo je takrat kupil renesančni kip, ni znano, naslednji znan podatek v provenienci je, da jo je leta Hermann Göring kupil od italijanskega grofa. Po vojni je delo končalo v Zavezniškem zbirateljskem središču v Münchnu, od tam pa so ga leta 1954 dali Italiji. Ta je kip spravila v firenško galerijo Uffizi, eno izmed ključnih zbirk umetnosti te zibelke renesančnega ustvarjanja.

Kip Andrea della Rabbie je ta teden na slovesnosti v Martin Gropius Bauu v Berlinu italijanski minister za kulturo Dario Franceschini vrnil nemški kolegici Moniki Grütters, da ga lahko tako vrnejo upravičenim lastnikom.

Monika Grütters je predajo opisala kot "dober primer mednarodnega sodelovanja" v prizadevanjih za restitucijo umetnin, ki so bile zaplenjene ali neupravičeno pridobljene v času nacizma. "Sodelovanje moramo še okrepiti – to dolgujemo žrtvam nacizma," je dejala. Franceschini je restitucijo označil za nov korak "v spoštovanju spomina na žrtve nacizma in krepitvi kulturnih odnosov med Italijo in Nemčijo".

Kot poroča portal Art Newspaper, je nemška vlada v izjavi za javnost zapisala, da bodo kip vrnili lastnikom takoj, ko bodo rešena odprta vprašanja o dedovanju.